Események 2011

November 21 Hétfő

November 25 Péntek

 • Veled is megtörténhet – Tények és irodalom Hangok a “Fapadról” 18:00 Bálint Ház nagyterme- Révay utca 16 Egy beszélgetés a hajléktalanságról és a hajléktalan nőket érő erőszak helyzetekről.Három nő, aki megjárta már az ellátórendszer egyik lépcsőfokát, az éjjeli Menedékhelyet.A RÉS Szociális és Kulturális Alapítvány által fenntartott Podmaniczky utcai Női Éjjeli Menedékhely a nők számára elérhető éjjeli menedékhelyek egyike – a kettő közül. Mert két ilyen intézmény működik az országban. Az éjjeli menedékhely az ellátórendszerben egy olyan alapszintű ellátási forma, ahová az utcán élő hajléktalan emberek tudnak bemenni, s ott alapvető, a túlélésüket segítő szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá. A Podmaniczky utcai
 • A Podi. A Fapad. Mi is az?
 • Két író, akik fontosnak tartják, hogy beszéljünk a hajléktalan emberek életéről, helyzetéről.
 • Message board and a round-table discussion 15:30-18:00 CEU November 25th is International Day for the Elimination of Violence against Women. As students of the Gender Studies department we are organizing a message board and a round-table discussion on violence against women.

November 26 Szombat

 • Néma Tanúk felvonulás a párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak emlékére 14:00-16:00 Anker Klub (1061 Bp., Anker köz 1-3.) Idén is megrendezzük azt a felvonulást, amely a párkapcsolati erőszak nyomán meghalt női áldozatoknak állít emléket,és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet.A nők elleni erőszak helyzete 2011-ben: a résztvevő szervezetek beszámolnak az idei évről; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről.Gyere el, és segíts minél több ember figyelmét felhívni az erőszakra!
 • 15:00–16:00 Felvonulás a Néma Tanú sziluettekkel. A felvonulás útvonala: Anker köz- Andrássy út.-Liszt Ferenc tér
 • Program november 26-án szombaton:
  14:00–15:00 Megnyitó az Anker Klubban (1061 Bp., Anker köz 1-3.)
 • Párkapcsolati erőszak a leszbikus és meleg kapcsolatokban 19:00 1067 Budapest, teréz krt. 7. Fsz/1. 12-es kapucsengő Beszélgetés a Teréz Klubban
  A Teréz Klubban az LMBT és a feminista emberek érdeklődésére számot tartó témákat vitatunk meg havi rendszerességgel.Hely és idő:
  2011. november 26. 19:00, érkezés 18:30-tól
  1067 Budapest, teréz krt. 7. Fsz/1. 12-es kapucsengő
  Térkép: http://g.co/maps/hw5wmTémák:
  Mi a párkapcsolati erőszak?
  Van-e különbség a heteró és L/M párkapcsolati erőszak között?
  Korai figyelmeztető jelek
  Hova fordulhatnak az áldozatok?
  Hogyan segíthetünk?
 • Hozzájárulás költségekhez:
  500 Ft
 • Legközelebbi beszélgetésünket a A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen (http://16akcionap.org/) keretében tartjuk.

November 27 Vasárnap

 • Emberi jogi téli vásár 16:00-22:00 Teréz7 – 1067 Budapest, Teréz krt. 7. 12-es kapucsengő A PATENT Jogvédő Egyesület jótékonysági vásárt szervez a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére.A vásárban apró karácsonyi sütemények, mogyorókrém, karácsonyi dekoráció, hangulatos lumino lámpafüzérek, ajándéktárgyak stb. lesznek kaphatók.

  A bevételt a Patent jogsegélyszolgálata egyik ügyfelének támogatására ajánlja fel.

  Az egyesület bántalmazott nőkkel és gyerekekkel kapcsolatos jogvédő tevékenységéről bővebben weblapunkon olvashat:

November 28 Hétfő

 • Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen – szakértői ajánlások ismertetése 11:30-13:00 DocuArt Filmművészeti Központ-1092 Budapest, Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől) Tisztelettel meghívjuk Önt a „Pandóra szelencéje” projekt záró rendezvényére, amelyet 2011. november 28-án 11:00 órai kezdettel tartunk a DocuArt Filmművészeti központban. Ekkor ismertetjük nyilvánosan azokat az ajánlásokat, amelyeket a nemzetközi projekt során végzett felmérés, helyzetjelentés alapján fogalmaztak meg szakértők a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem erősítése érdekében. 
 • A sajtóbemutató tervezett programja:

November 30 Szerda

 • Az egyházak szerepe a párkapcsolati erőszak kezelésében – Kerekasztal beszélgetés 18:00 Uránia Mozi – Kávézó A beszélgetés témája:Meghívott vendégeink:Brebovszkyné Pintér Márta, evangélikus lelkész, a Női Missziói Szolgálat vezetőjeSzűcs Balázs, református lelkész, pár- és családterápiás szakemberNagy Moni, Nane Egyesület
 • Moderátor: Tóth Györgyi, Nane Egyesület
 • Verő Tamás, rabbi
 • Cser Zoltán, buddhista tanító
 • Beöthy Tamás, jezsuita lelkész, mentálhigiénés szakember
 • Hogyan segíthetik az egyházak a párkapcsolati erőszak áldozatait?

December 3 Szombat

 • Gobbi Hilda filmklub 18:00 Vis Major kávézó (Szt. István krt. 2. bejárat a Pozsonyi út felől) Gigola
  2010, Franciaország, 102 perc, francia, magyar felirattal
  Rendező: Laure CharpentierA film után beszélgetés a prostitúcióról Fehér Melinda és Hoffmann Kriszta szociális munkásokkal.
 • http://www.labrisz.hu/gobbi-hilda-filmklub-15
 • A Dzsigola egy karizmatikus fiatal nő, George története. George tizenévesen beleszeretett egyik tanárnőjébe. Évekkel később, szerelmének öngyilkosságától megtörve, George egy izgalmas és vakmerő ugrással beleveti magát a hatvanas évekbeli Pigalle éjszakai életébe. Miután viszonyt kezd egy tehetős, vonzó, ám idősebb nővel, aki pénzt és ajándékokat kínál cserébe szexuális szolgáltatásaiért, George-ból Dzsigola lesz, vagyis egyfajta selyemfiú, nőknek. A film Laure Charpentier botránykönyvének adaptációja.

December 4 Vasárnap

 • Párkapcsolati erőszak a leszbikus kapcsolatokban – workshop 17:00 Labrisz iroda, Budapest, Szentkirályi utca 22-24. )Tégy az Emberért kapucsengő) A párkapcsolati erőszak a leszbikus kapcsolatokban is előfordul. Mégis szinte láthatatlan, de ha észre is vesszük, nem nagyon tudjuk, mit kezdjünk vele. Beszélgetésünkben a következő kérdésekre keresünk válaszokat: Mi a párkapcsolati erőszak? Mik a korai figyelmeztető jelek? Miért olyan nehéz vele mit kezdenünk, ha a leszbikus közösségben párkapcsolati erőszakkal találkozunk? Hova fordulhatnak az áldozatok? Hogyan segíthetünk?A beszélgetést vezeti:
  Rédai Dorottya, Labrisz Egyesület, www.labrisz.hu
 • A beszélgetésre, kérjük, december 2-áig jelentkezzetek a labrisz@labrisz.hu email címen.
 • Szabó Gabriella, NANE Egyesület, www.nane.hu

December 5 Hétfő

 • Lakossági program Kiszomboron 17:00 Kiszombor, Ady Endre Művelődési Ház  Jöjjön el, ha:
 • Simon Zsuzsanna RESZKETÉS c. kiállítás 18:30 Fogasház, VII. ker., Akácfa u. 51
  Simon Zsuzsanna a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves intermédia szakos hallgatója. Kiállításának témája a köztéri szexuális erőszak. Az est folyamán felolvasást tartunk Khady: Megcsonkítottak és megalázottak c. könyvéből, melyben egy női nemiszerv-csonkításon átesett nő meséli el élete történetét.
  A résztvevők között dec. 10-én kisorsoljuk a könyv 3 példányát. A nyertesek nevét a MONA facebook oldalán közöljük.

  Buy Cigarettes Online cigarettes cheapMinden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • Az est programja:
  18.30: Megnyitó – A kiállítást megnyitja Bombera Krisztina
  19.00: Felolvasás Khady Megcsonkítottak és megalázottak c. könyvéből
  19.30: Beszélgetés a kiállítás és a könyv kapcsán a nők elleni erőszakról

December 8 Csütörtök

Könnyű nőcske (Easy A), amely a mai fiatalok világán keresztül tart görbe tükröt társadalmunk visszásságai elé.

A film után a nőkkel szembeni előítéletekről beszélgetünk kötetlen formában.

Filmklubunkban nemcsak ritkaságokat, hanem sokat látott filmeket is vetítünk. Van-e valami, ami láthatatlan marad ezekben?

 • Azt mondja a kormány, nem akarja ellehetetleníteni az abortuszt… Vagy mégis?Árvák hercegeRendezte: Lasse Hallström
 • Színes, feliratos amerikai filmdráma (1999) 126 perc
 • Ez alkalommal az Árvák hercege c. filmet vetítjük.
 • Igen. A nem. A filmeket követő beszélgetések során a társadalmi nemi szerepek (angol kifejezéssel “gender”) szemszögéből szeretnénk mindarra rámutatni, amit talán maga a film alkotója sem látott, csak mutatott.
 • “A mai nők már nem tudnak szülni?” 10:00-20:00 Kesztyűgyár Közösségi Ház – Tükör Terem Bp.VIII. Mátyás tér 15. “A mai nők már nem tudnak szülni?” címmel egész napos programra (kerekasztal, lakossági fórum, filmvetítés, személyes konzultáció) invitálja a téma iránt érdeklődőket a TAVAM és a MODULE 10.00-12.00 Kerekasztal – A hazai szülészeti gyakorlat a WHO ajánlások tükrében –
 •  9.30-10.00 Érkezés, regisztráció
 • Szexizmus és a nők elleni erőszak igazolásának pszichológiája 19:00 Vis Major Café, Budapest, Szent István körút 2. (bejárat a Pozsonyi út felől) Előadó: Dr. Kovács Mónika, egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar)
 • Az előadás két oldalról közelíti meg a nők elleni erőszak problémáját: miként hozzák létre azt a tradicionális nemi szerepekben rejlő hatalmi különbségek és miként igazolják a szexista ideológiák. Tárgyaljuk az ambivalens szexizmus elméletet, valamint az ellenséges és jóindulatú szexizmus összefüggését a jobboldali tekintélyelvűséggel és a szociális dominancia orientációval. Amellett érvelünk, hogy csak a tradicionális maszkulinitás dekonstrukciója és a szexista ideológiák kritikája révén jöhet létre olyan társadalmi közeg, amely biztonságot nyújt a nők számára.

December 9 Péntek

December 10 Szombat

December 15 Csütörtök

 • VARáZSHELY-kreatív alkotói pályázat eredményhirdetése és kiállítás megyitó 17:00 Sárkányos Gyerekkönyvtár-Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. Pályázatunk küldetése, hogy a látvány, a kreatív alkotás erejével és hangulatával reményt és szeretetet nyújtson az otthonokban élő édesanyák és gyermekeik életébe.A díjazott műveken kívül beérkezett összes alkotást, mely az Amerikai, a Brit és a Greater Grace Nemzetközi Iskolák közreműködő diákjaival együttműködve jött létre, a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat által működtetett anyaotthonok belső tereinek díszítésére ajánljuk fel.