Buy Cigarettes Online cigarettes cheap

Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen – szakértői ajánlások ismertetése

Nap: 
November 28 Hétfő
Időpont: 
11:30-13:00
Helyszín: 
DocuArt Filmművészeti Központ-1092 Budapest, Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)
Szervező: 
Független Médiaközpont

Tisztelettel meghívjuk Önt a „Pandóra szelencéje” projekt záró rendezvényére, amelyet 2011. november 28-án 11:00 órai kezdettel tartunk a DocuArt Filmművészeti központban. Ekkor ismertetjük nyilvánosan azokat az ajánlásokat, amelyeket a nemzetközi projekt során végzett felmérés, helyzetjelentés alapján fogalmaztak meg szakértők a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem erősítése érdekében. 

A sajtóbemutató tervezett programja:

10:30 – Regisztráció, kávé
11:00 – 11:10 –  Megnyitó – Móricz Ilona, Független Médiaközpont

11:10 – 11:25 –   Filmvetítés
11:25 – 12:00 –  „Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen” – a magyarországi ajánlások és tapasztalatok ismertetése
Előadók:

Horváth Éva, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület,

Tóth Melinda, Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata
Varga Ferenc, Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet

Nagyné Páll Melinda, Ne Bánts Világ! Alapítvány

Ónody-Molnár Dóra, Népszabadság

12:00 – 13:00 – Regionális kitekintés a szerbiai, bosznia-hercegovinai és a horvátországi tapasztalatok tükrében (filmvetítés, kérdések és válaszok)

Előadók:

Jelena Vukmanovic, Újvidéki Újságíró Iskola

Aleksandra Ostojic-Matic, Média Kezdeményezések, Szarajevó

Stojan Obradovic, Institut Stine, Split

13:00 – Zárszó

 

A Pandóra szelencéje projekt részeként 2011 szeptemberében már nyilvánosságra hoztuk azt a helyzetjelentést, amely egyebek között megállapította: a megkérdezett általános iskolai diákok 17 százalékával történt szexualitással kapcsolatos kellemetlen esemény vagy visszaélés, 30 százalékuk tud a környezetében olyan gyermekről, aki szexuális bántalmazás áldozata lett és mesélt a vele történtekről.

A jelentés, amely adatgyűjtés és –elemzés, valamint iskolai felmérés alapján összegezte a gyermekek szexuális bántalmazásának helyzetét az alábbi területek áttekintésére is kiterjedt: a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos rendőrségi és bírósági adatok, általános iskolai pedagógusok és tanulók körében végzett kérdőíves felmérés eredményei, a szociális ellátórendszer tapasztalatai, a szexuális gyermekbántalmazás témájának ábrázolása a médiában egy esettanulmány alapján.

A jelentés tartalmát és a témával foglalkozó szakértők tapasztalatait figyelembe véve készült el az ajánlásokat összegző dokumentum. Ezek egyaránt vonatkoznak a megelőzésre és a felderített esetek kezelésére. Bizonyos területeken országos szintű, stratégiai és interdiszciplináris jellegű intézkedéseket szorgalmaznak, de javasolnak olyan lépéseket is, amelyek szakmai döntéseken keresztül és helyi szinten már javíthatnak a helyzeten. Az ajánlások tartalmazzák a szemléletváltozást szorgalmazó, elsősorban az áldozatok jogainak, méltóságának tiszteletben tartását célzó intézkedéseket, hazai és nemzetközi jó példák elterjesztését, emellett a vizsgált szakterületek (oktatás, szociális ellátó rendszer, média) intézményei és szervezetei számára is megfogalmaznak javaslatokat.

A „Pandóra szelencéje” nemzetközi projekt egyidejűleg zajlik Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában. A programban a gyermekvédelemben, az oktatásban és a médiában tevékenykedő szervezetek és szak­emberek vesznek részt, hálózatot alkotva azon közös cél érdekében, hogy fellépjenek a gyermekek szexuális bántalmazása ellen.  Magyarországon a Független Médiaközponton kívül a Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Ne Bánts Világ! Alapítvány alkotja hálózatot, szorosan együttműködve a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettel, az e területen dolgozó más szakmai intézményekkel és civil szervezetekkel.

 

A projektet az tette szükségessé, hogy a gyermekek szexuális bántalmazásáról nem álltak rendelkezésre pontos és áttekinthető adatok a négy ország egyikében sem, noha a területtel foglalkozó kutatók és gyakorlati szakemberek évek óta figyelmeztettek: az ilyen eseteknek csak elenyésző hányada jut a hatóságok tudomására, az áldozatokat azonban e bűncselekmények következményei hosszú évekig, akár egész életükben végigkísérik.

Ahhoz, hogy e téren változás következzen be, a helyzetfelmérésen túl cselekvési terv alapjául szolgáló ajánlások megfogalmazására is szükség volt. Az elmúlt hónapokban kidolgozott javaslatok elfogadásához és jövőbeni megfogalmazásához pedig további összefogásra, politikai döntésekre, a szakpolitikák hatékony összehangolására és a nyilvánosság erejére is szükség van.

A rendezvényen részt vesznek nemzetközi partnereink is. Képviselőik beszámolnak a saját országaikban végzett munka következtetéseiről. Angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. Az ajánlások ismertetésén kívül rövid filmbemutatót is tartunk a projekt során készült televíziós filmekből.

A nemzetközi projektet az Európai Bizottság Bővítési Igazgatósága támogatja és az Újvidéki Újságíró Iskola irányítja. Együttműködő partnerei: a horvátországi Stine Intézet, a bosznia-hercegovinai Média Kezdeményezések és a magyarországi Független Médiaközpont. A film készítéséhez és a sajtóbemutató megrendezéséhez a Holland Nagykövetség is támogatást nyújt.

 

Az ajánlásokat tartalmazó kiadvány a helyszínén átvehető, illetve ezt követően a Független Médiaközpont és a projekt honlapjánelérhető lesz. Kérjük, részvételi szándékáról tájékoztasson bennünket az ilona.moricz@cij.hu e-mail címen november 25-ig (péntekig). További információ kérhető az alábbi telefonszámon: 317-5448.

Budapest, 2011. november 21.

                                                                                                                                                                            Móricz Ilona