Sajtóközlemény 2017

Nyílt levélben kérik a nőjogi szervezetek
az Isztambuli Egyezmény ratifikálását

Elindult a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

Évente 50 nőt öl meg a jelenlegi vagy volt partnere és éves szinten 200.000 sérültje van a párkapcsolaton belül, nők ellen elkövetett erőszaknak Magyarországon – hangzott el a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen nyitóeseményén, most szombaton. Megoldást a megelőzés jelentene az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával, mely átfogó választ ad a problémára.
A nőjogi szervezetek ezért nyílt levélben kérik az egyezmény törvénybe iktatását. A kezdeményezéshez eddig közel 5000 aláíró csatlakozott.

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte megrendezik 11.25. és 12.10. között, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra, megemlékezzenek az áldozatokról, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a helyzet hatékony kezelése érdekében. Hazai nyitóeseménye immár 15 éve a Néma Tanúk Felvonulás, melyen idén a szervező NANE, Női Érdek és PATENT egyesületek mellett ott volt Sándor Erzsi író, Németh-Kiss Pálma, a tyukodi zaklatási ügy sértettje, valamint Benkő Nóra, Bíró Kriszta és Sárosdi Lilla színésznők.

Sárosdi Lilla, aki saját története felvállalásával idén októberben új korszakot nyitott a közbeszédben, felolvasta egy nő levelét, aki éppen válófélben van bántalmazó férjétől. Az írásból kiderült, hogy fordítja el a fejét gyakorlatilag mindenki, ha a párkapcsolati erőszakkal szembesül: a rendőrség nem lép, a bíróság a bántalmazónak hisz, a családterapeuta nem áll a nő oldalára, a barátok a nőt hibáztatják, vagy „jobb esetben” ki akarnak maradni az ügyből.

Mivel ennyire sokrétű problémáról van szó, megoldást csak egy átfogó, a helyzetet több oldalról megközelítő jogi szabályozás adhat. Ilyen a több évtizedes nemzetközi tapasztalatra épülő Isztambuli Egyezmény. A dokumentum állást foglal a nők elleni erőszak minden formája ellen és például a következő területeket egységes keretbe foglalva tárgyalja: megelőzés, tudatosságnövelés, szakemberek képzése, hatékony segítségnyújtás, az elkövetők felelősségre vonása. Bár Magyarország 2014-ben aláírta az egyezményt, annak ratifikálása – törvénybe iktatása – a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a kormány a feladatra létrehozott egy munkacsoportot, melynek működéséről nem lehet tudni semmit. Az ügyben a döntéshozóknak írt levél itt érhető el:

http://nane.hu/egyesuletunk/a-nane-egyesulet-hirei/nyilt-level-az-isztambuli-egyezmeny-ratifikalasaert/

A 16 Akciónap keretében országszerte várják az érdeklődőket workshopok, színházi előadások és kerekasztal beszélgetések, melyek folyamatosan kerülnek fel a rendezvénysorozat honlapjára: http://16akcionap.org

További információ:

Facebook: facebook.com/NANEegyesulet/

Web: nane.hu

A NANE Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalon a családon belüli erőszak és a párkapcsolati erőszak területén képzett önkéntesek immár 23 éve fogadják a hívásokat az ország minden részéről. Hétköznapokon – szerda kivételével – este hattól tíz óráig tartó ügyeletük napi 5-8 családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.

A családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és ajánlás kimondja, hogy a családon belüli, nők és gyerekek elleni erőszak megszüntetése állami feladat. Egy ilyen mértékű társadalmi problémát természetesen egy civil szervezet nem tud egymaga megoldani, azonban a bántalmazás felismerése, az áldozatok ítélkezésmentes meghallgatása és tapasztalataik tolmácsolása a döntéshozók felé óriási jelentőséggel bír. Ezeken felül az egyesület kiemelt feladatai közé tartozik a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztése, publikációk írása, képzések és kampányok koordinálása.