Sajtóközlemény 2006

16 akciónap a nők elleni erőszak ellen

2006.

Védd magad, ha az állam nem véd meg!”

A 16 akciónapot (16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen) 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi nap a nők elleni erőszak megszüntetéséért) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy a nők elleni erőszak súlyosságára irányítsák a nyilvánosság figyelmét, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra és a jogalkalmazókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért. Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila szalagot (a családon belüli erőszak elutasításának jelképe), illetve fehér szalagot (a nők elleni erőszakot elutasító férfiak mozgalmának jelképe).

A nemzetközi mozgalom idei jelmondata: „16 éves a 16 nap kampány! Támogassuk az emberi jogokat – állítsuk meg a nők elleni erőszakot!” (A nemzetközi 16 akciónap honlapja: http://www.cwgl.rutgers.edu/16days/about.html)

Tanúságtétel és felvonulás Budapesten

Ötödik alkalommal rendezzük meg idén azt a felvonulást, amely a családon belüli erőszak halálos áldozataira emlékezik, és a nők elleni erőszakos bűncselekményekkel szembeni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A csatlakozó szervezetek sokéves tapasztalata szerint a családon belüli erőszak áldozatai az esetek túlnyomó többségében nők és gyerekek, akiket továbbra sem véd meg a jog. Ennek illusztrálására idén a bántalmazott és az állami intézmények által cserbenhagyott nők kiszolgáltatottságának jelképeként a felvonulás tagjai sisakokat és egyéb védelmi felszereléseket fognak viselni, mintegy jelezve, hogy a bántalmazás valós emberek számára okoz valós és gyakran életveszélyes sérüléseket. Amíg nincsen megfelelően működő távoltartó törvény, családon belüli erőszakról szóló átfogó törvénycsomag, menedékház-rendszer bántalmazott nőknek, kiképzett rendőri és igazságszolgáltatási szféra, megfelelő és ingyenes látleletvételi lehetőség, addig az áldozatok csak efféle abszurd módokon tudnak védekezni az őket érő erőszak ellen. Az állam és a társadalom a demokrácia 17. évében Magyarországon még mindig azt üzeni a bántalmazott nőknek: „Védd meg magad és a gyerekedet az erőszakos elkövetőtől, – de persze csak passzívan –, mert én nem védelek meg!”

Programok 2006. november 25-én

14:00 óra „Gödör” (1051 Budapest Erzsébet tér):

  • Részletek Eve Ensler Vagina Monológok c. könyvéből, amelynek alapötletét a volt Jugoszlávia területén elkövetett tömeges nemi erőszakok áldozataival folytatott beszélgetések adták a szerzőnek.
  • Rövid beszédek a családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezetek képviselőitől.

  • Tanúságtétel és megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt családon belüli erőszak miatt meghalt nőkről, férfiakról és gyerekekről.

  • Az Amnesty International „Tegyél a nők elleni erőszak megszüntetéséért” tenyérfestő projektje. (http://www.amnesty.hu/content.php?oldal1=5&oldal2=43)

14:40 – 15:30 Felvonulás a Néma Tanúkkal (Erzsébet tér – Andrássy út – Oktogon). Az Oktogonon rövid tér-performansz.

Az eseményen a sajtó képviselőire is számítunk.

Csatlakozó szervezetek:

NANE Egyesület

Habeas Corpus Munkacsoport

Amnesty International Magyarország

IgEN Egyesület

Stop-Férfierőszak

Humanista Mozgalom

Fiona (Fiatal Nőkért Alapítvány)

TAVASZ (Tegyünk a világért! – Anyák szövetsége)

Patent Érdekvédő Egyesület