Sajtóközlemény 2005

Sajtóközlemény az erőszakellenes felvonulásról és a 16 akciónapról a nők elleni erőszak ellen

2005. november 27-én, vasárnap negyedik alkalommal kerül sor Magyarországon is a nők elleni erőszak, azon belül itthon főleg a családon belüli erőszak elleni cselekvésre felhívó felvonulásra. A demonstrációval, amely a november 25.-től (a Nők Elleni Erőszak Nemzetközi Napja) december 10.-éig (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) tartó nemzetközi „16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” rendezvénysorozat része, hét civil szervezet a családon belüli erőszak halálos áldozataira emlékezik és szorgalmazza az áldozatok védelmét hatékonyan szolgáló jogalkotást. A 16 akciónap során a világ számos országában emlékeznek meg a nők elleni erőszak áldozatairól. Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila illetve fehér szalagot. Idén a szervezők szalag viselésére kérték az országgyűlési képviselőket is.

A felvonulás délelőtt 11:00 órakor indul a Képviselői Irodaház elől („Fehér Ház”, Budapest V. ker. Széchenyi rakpart 19.). A résztvevők az alsó rakparton haladva 11:30-kor érkeznek az Igazságügyi Minisztérium épülete elé, majd 12:00 órára a Parlamenthez vonulnak.

Az Erőszakellenes felvonulással az elmúlt 12 hónap alatt partnerük által meggyilkolt nőkre emlékezünk. A Parlament előtt déltől az elmúlt egy évben családon belüli erőszakban meggyilkolt nők, gyerekek és férfiak neveit és rövid történeteit olvassuk fel köztéri tanúságtétel formájában. A felolvasók között közéleti személyek is szerepelnek csakúgy, mint civil szervezetek képviselői és magánszemélyek. Sajtófigyelésünkből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban az állami felelősségvállalás hiánya, az állami intézmények eszköztelensége és tétlensége miatt ismét emberek tucatjai haltak meg.

Az idén november 4-én a Parlament elé került törvényjavaslat kapcsán újra szeretnénk jelezni a közvélemény és a politikai döntéshozók felé, hogy egyértelműen olyan jogszabályok megalkotására van szükség, amelyekkel már büntetőeljárás beindítása előtt, illetve azt követően is garantálható az áldozatok biztonsága.

Rendezvényünkkel fel szeretnénk hívni a figyelmet arra is, hogy hazánkban továbbra sem a nemzetközi, Magyarország által is vállalt emberi jogi normáknak megfelelően kezeli a mindenkori kormány a nők elleni erőszak legtöbb megnyilvánulását. A szexuális kizsákmányolás céljából folytatott nőkereskedelem, a nemi erőszak, a szexuális zaklatás, a fenyegető zaklatás, a feleségbántalmazás és a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés legtöbbször büntetlen marad, az áldozatokat sok esetben sem az állam, sem a szűkebb közegük nem védi meg az elkövetőktől.

A sajtó munkatársainak előre is köszönjük, hogy híradásaikkal értesítik a magyar közvéleményt az emberi jogokkal foglalkozó, a nemzetközi normákat és megalapozott szakértői véleményeket itthon képviselő, a hazai viszonyokat elfogulatlan, független szakértői szemmel néző civil szervezetek által szervezett megmozdulásokról.

A rendezvény helyszínén további anyagokkal, az összes képviselőnek eljuttatott, a távoltartásról szóló törvénytervezet civil kritikáját is magában foglaló levelet és az idei 16 akciónap egyéb programjait is tartalmazó sajtócsomaggal állunk az éreklődők rendelkezésére.

Budapest, 2005.11.25.