Sajtóközlemény 2004

A NANE Egyesület sajtóközleménye a Nők Elleni Erőszakkal Szembeni Fellépés Nemzetközi Napja (november 25.) alkalmából

2004. november 25.

Agyonverte, megfojtotta, a felismerhetetlenségig összeverte, felgyújtotta, fejbe lőtte, összeszurkálta, halálra rugdosta, megfojtotta, nyakon szúrta, lelőtte, szíven szúrta, halálra gázolta …”

ez a családon belüli erőszak valósága

Mire vár a kormány? Mire vár a Parlament? További halálesetekre? Még több gyilkosságra? Az ENSZ Női Jogi Bizottságának további elmarasztaló megállapításaira? Vagy csatlakozni szándékszik végre a demokratikus országokhoz és meghozza a szükséges intézkedéseket?

Ezekre a kérdésekre várunk választ a 2004. november 27.-én, délután 2-kor kezdődő megemlékezésen és tanúságtételen, melyen a családon belüli erőszak halálos és életben levő áldozataira emlékezünk.

A felvonulás az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (V. ker. Akadémia utca 3.) elől indul 14 órakor, majd az Igazságügyi Minisztérium épületét érintve a Parlament előtt végződik.

A Parlament előtt rövid beszédek után az elmúlt 12 hónap során meggyilkolt áldozatokra emlékezünk tanúságtétel formájában.

A felvonulásra minden támogatót és túlélőt szeretettel várunk. A rendezvényen a sajtó megjelenésére is számítunk.

Kérjük, tisztelje meg az áldozatokat jelenlétével! Tegyen velünk tanúságot amellett, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy! Segítsen megakadályozni, hogy a kormány továbbra is kifogásokkal háríthassa el felelősségét!

A mindenkori kormány 22 éve, az ENSZ női jogi egyezményének magyarországi hatályba lépése óta nem tesz semmit, hogy ezt megfékezze.

A mindenkori kormány a NANE Egyesület 10 évvel ezelőtti megalakulása óta nem tesz semmit, hogy ezt megállítsa

A jelen kormány 50.000 magyar állampolgár aláírással megerősített felszólítása ellenére két éve nem tesz semmit, hogy ezt megakadályozza

A kormány 1997-ben határozatot fogadott el a nők esélyegyenlőségének nemzeti akciótervéről (2174/1997), benne a családon belüli erőszak megfékezéséről: soha nem hajtotta végre saját határozatát.

A kormány felkérésére 2001. áprilisára szakértői bizottság tervet dolgozott ki a családon belüli erőszak megfékezésére: a kormány soha nem hajtotta végre saját tervezetét.

A parlamenti képviselők 2003. április 16.-án Országgyűlési Határozatot hoztak a családon belüli erőszak megfékezésére és megelőzésére: a kormány sem határidőre, sem azóta nem hajtotta végre a számára előírt feladatokat, a parlament azóta sem vonta kérdőre a kormányt, hogy miért szabotálja határozatának végrehajtását.

A mindenkori kormány tehát Magyarországon a nőket nem tekinti biztonságra jogosult és védelemre érdemes állampolgároknak. A kormány jelenleg is időt húz: a törvényjavaslatot nem nyújtja be, megkérdőjelezhető módon hivatkozik az alkotmányra éppen a nők alkotmányos jogainak megkérdőjelezése céljából, a nők emberi jogainak biztosítása helyett a hajléktalan létbe tereli a bántalmazott asszonyokat, jogérvényesítési képességük helyett kiszolgáltatottságukat növelő intézkedéseket hoz, érdekképviseleti szerveiket nem hallgatja meg és kérdéseikre nem válaszol, hamis tudományos kifogásokkal tagadja a családon belüli erőszak mint a nemi alapú diszkrimináció egyik fajtájának tényét.

Az eltelt 22 év alatt több mint 1100 nő halt bele a mindenkori kormányok vétkes mulasztásába. Az elmúlt 10 év alatt több mint 500 nő halt bele a magyar demokrácia kormányainak közönyébe. A családon belüli erőszak megfékezéséről és megelőzéséről szóló Országgyűlési Határozat meghozatala óta legalább 70 nő vált családon belüli erőszak során gyilkosság áldozatává.

A 2003. október 2. és 2004. szeptember 28.-a között eltelt 12 hónapban rendkívül óvatos számítások szerint legalább 41 nőt ölt meg valamely családtagja; főként férje, volt férje, élettársa, volt élettársa, barátja, volt barátja. 20 férfit ölt meg valamely családtagja, nagy részüket azért, mert nem bírták tovább a bántalmazó terrorját. 9 asszony, és számos férfi vált bántalmazója gyilkosává. A bántalmazók nem szívesen engedik el áldozatukat: 3 férfi vált társa volt partnerének halálos áldozatává, és 8 nőt gyilkolt meg korábbi partnere. Egy 12 éves kisfiúnak nővére helyett „kellett” meghalnia: „véletlenül”, mert nővére ágyában aludt. Egy másfél éves kisfiúnak azért, mert anyja elmenekült a bántalmazás elől.

15 férfi ölte meg magát, miután meggyilkolta feleségét, élettársát, volt feleségét, volt élettársát, barátnőjét, volt barátnőjét, és egy, aki volt barátnőjének öccsét késelte halálra.

Jöjjön el Ön is és hozza a döntéshozók tudomására: közönyük megengedhetetlen és elfogadhatatlan!

A családon belüli erőszak nem magánügy!

Jelezze részvételével: várjuk a kormány és az Országgyűlés hatékony fellépését a családon belüli erőszak ellen, az áldozatok védelmében!