ESEMÉNYEK 2019

ESEMÉNYEK 2019
IDŐPONT
HELYSZÍN
RÉSZLETEK
ELŐZETES ESEMÉNY VIDÉKEN
Most már elég! filmvetítés és beszélgetés
Facebook esemény
Nov. 15. 17:30-20:00
Városi Könyvtár
2310 Szigetszentmiklós, Tököli út 19.
Szervező: Szigetszentmiklósi Városi Könyvtár
A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalomából választottunk olyan filmet, amely ehhez a fontos témához kapcsolódik.
Várunk mindenkit szeretettel, aki nemcsak a filmre kíváncsi, hanem szívesen hozzászól a témához vagy csak érdekli a beszélgetés Petró Karesz és vendégünk, Anotni Rita között, aki igazán látja és érti milyen nehéz élete van annak a nőnek, aki hasonló élethelyzetbe kerül.
NYITÓESEMÉNY
Néma Tanúk Megemlékezés és Felvonulás

Facebook esemény
Nov. 23.
14h
K11 Díszterem
1075 Bp., Király u. 11.
és
Felvonulás útvonala
Szervező: NANE Egyesület
A Néma Tanúk Felvonulásával veszi kezdetét a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen kampány, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson.
A nemzetközi rendezvénysorozat magyarországi nyitóeseménye a Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékezünk, és felvonulunk a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal.
KÖSz! –
Szexedukáció. Tudatosság. Intimitás.

Facebook esemény
(Regisztráció szükséges)
Nov. 23. 10-17h
ELTE PPK épülete
1075 Bp., Kazinczy u. 23.
Szervező: ELTE Illyés Sándor Szakkollégium
A szexuális tudatosság egy minden korosztályt érintő téma, amelynek legtöbb részét homály fedi mind kulturális, mind személyes tabukból kifolyólag. Éppen ezért célunk, hogy hangsúlyozzuk az olyan, modern társadalmunkban meglepően csekély szerepet kapó témákat, mint a megfelelő szexedukáció fontossága; az LMBTQ személyek kirekesztése; a fogyatékossággal élők szexualitása; a pornó, illetve a média hatása kapcsolatainkra.
Nov. 24. 16-23h
Kőleves
1075 Bp., Kazinczy utca 41.
Szervező: Emma Egyesület
Várunk benneteket az EMMA Napra, ahol beszélgetni, hallgatni, figyelni, megérteni, elfogadni, táncolni, sírni és nevetni fogunk. Témánk a támogatás és a “sisterhood”, egyéni és közösségi szinten.
Hogyan érdemes egymást támogatni? Mit adhat egy elfogadáson és megértésen nyugvó női közösség? Van-e olyan, hogy feminista anyaság?
NEM!
Olvasókör
Nov. 24.
18-21h
Közkincs Könyvtár
1088 Bp., Rákóczi út 11.
Szervező: NEM! Mozgalom
Időtlen rabszolgaság?
c. képzés

(Kötelező regisztráció:
ramalessectarians@gmail.com)
Nov. 25.
13.30-17.30
Nov. 26.
9h-12.30
OKISZ Iroda, Károly terem (földszint)
1147 Bp., Thököly út 58-60.
Szervező: Anthropolis Egyesület
Az Anthropolis Egyesület Időtlen rabszolgaság? című programjának keretében tanárok, trénerek, nevelők, iskolapszichológusok, iskolai szociális munkások, a 11-18 éves korosztállyal hivatásszerűen foglalkozók és a téma iránt érdeklődő egyetemista hallgatók jelentkezését várják a modernkori rabszolgaság jelenségét feldolgozó ingyenes képzésre.
SÜEL
6. Jótékonysági Műhelyvásár

Facebook esemény
Nov. 25.
Mammut Pláza, SÜEL üzlet
1024 Bp., Lövőház u. 2-6.
Szervező: SÜEL
A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján, immáron hatodszor, töretlenül és szuper lelkesen, jótékonysági műhelyvásárt szervezünk a Mammut Süelben. November 25-én, 3000-5000-7000 forintos árakon értékesítünk prototípusokat, enyhén hibás termékeket, outlet kötöttségeket és az ezekből származó adómentes bevételt a NANE Egyesületnek folyósítjuk.
Rózsák Forradalma
Facebook esemény
Nov. 25. 18h
Országos, a résztvevők által választott szülészeteken
Szervező: Másállapotot a szülészetben mozgalom
A rózsa jelképezi a nő testi-lelki sérüléseit és az erejét is.
Helyezzétek el ti is rózsáitokat a szülészeteken!
Ha szívesen mennél másokkal együtt, ha szívesen kísérnéd el lakóhelyeden a nőtársaidat egy-egy kórházba, írj nekünk a masallapotot@gmail.com
Készítsetek és küldjetek a facebookon egy fotót nekünk, akár osszátok meg a #rosrev hashtaggel, ezzel is erőt adva, és jelezve, hogy a szülészeti erőszak létezik!
Miniben veszélyes? c. kiállítás
Facebook esemény
Nov. 25. – Dec. 6.
Kispesti Polgármesteri Hivatal aulája
1195 Budapest, Városház tér 18.
Szervező: Kispesti Önkormányzat
Kispest Önkormányzata és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület közösen lép fel idén a 16 akciónap keretein belül a nők elleni erőszakkal szemben. A kiállítás gondolatébresztő és segítségnyújtó jelleggel megtekinthető a Kispesti Önkormányzat aulájában a 16 akciónap programsorozat ideje alatt.
Simon Zsuzsanna: Ugly or beauty?
testszőr workshop
Független Képzőművészeti Tanszék: 2k19.3 kortárs képzőművészeti kurzus
Facebook esemény
Nov. 26. 17:30-19h
Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ, Budapesti Corvinus Egyetem
1093 Budapest, Közraktár u. 4-6
Szervező: Független Képzőművészeti Tanszék
BCE TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ
A független képzőművészeti tanszék a 2013-14 tanév őszi félévétől az ország számos felsőoktatási intézményében van jelen ingyenes kortárs képzőművészeti kurzusokkal különböző képzési területeken. A kurzus idejére a tanszék beköltözik az adott intézmény falai közé, az előadásokon és workshopokon kívül egyéb programok adnak alkalmat meghívott képzőművészekkel és más szakemberekkel beszélgetésekre, interaktivitásokra és együttműködésekre. A TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központban november 19-én Menesi Attila, Oltai Kata és Varga Anna Gizella (vendég: Spronz Júlia) tartottak előadást, Simon Zsuzsanna testszőr workshopja november 26-án következik. A részvétel ingyenes, jelentkezés: fktnszk@gmail.com.
Krimiírás és nők elleni erőszak –
alternatív könyvbemutató

Facebook esemény
Nov. 28. 19h-20:30
Közkincs Könyvtár
1088 Bp., Rákóczi út 11.
Szervező: Cserháti Éva
Hol és milyen formában jelenhet meg a nők elleni erőszak a krimiben? Erre keresi a választ Cserháti Éva krimiíró és Wirth Judit krimiolvasó, jogász, a nők elleni erőszak szakértője.
A kötetlen beszélgetés nem titkolt célja, hogy feminista szempontból mutassa be Cserháti Éva krimisorozatának első kötetét, A Sellő titkát. #asellőtitka
EJHA emberi jogi képzők képzése – Pedagógusoknak
Facebook esemény
Nov. 29. 15h – Dec. 1. 17h
BEIK (Európai Ifjúsági Központ)
1024 Budapest, Zivatar u. 1.
Szervező: EJHA (Emberi jogi nevelők hálózata)
Az EJHA – Emberi jogi nevelők hálózata emberi jogi nevelési képzése pedagógusoknak vagy leendő pedagógusoknak, szociális segítőknek és iskolapszichológusoknak, akik szeretnék a saját környezetükben az oktatás-képzés keretein belül előmozdítani a fiatalok emberi jogi tudatosságát, elkötelezettségét, társadalmi felelősségvállalását és részvételét. A képzésen szó lesz a nőket érintő előítéletekről, sztereotípiákról is.
Szakálla volt gender filmklub: Egy nap
Facebook esemény

Nov. 30. 17h
1067 Budapest, Teréz krt. 7., fszt. 1. (12-es kapucsengő)
Szervező: Stop-Férfierőszak Projekt
Filmklubunkban nemcsak ritkaságokat, hanem sokat látott filmeket is vetítünk. Van-e valami, ami láthatatlan marad ezekben? Igen. A nem. A férfi és női sztereotípiák, a hétköznapi kommunikációnak álcázott férfiuralom. A filmeket követő beszélgetések során a társadalmi nemi szerepek (angol szakkifejezéssel „gender”) szemszögéből szeretnénk mindarra rámutatni, amit talán maga a film alkotója sem látott, csak mutatott.
Érzelmi és fizikai biztonság a hajléktalan nőknek nyújtott szolgáltatásokban – szakmai műhely
Facebook esemény
Dec. 2. 14-16h
BMSZKI
1134 Budapest, Dózsa György út 152., “Büfé”
Szervező: BMSZKI, NANE
Szeretettel meghívjuk női szakmai műhelyünkre, amelynek témája az érzelmi és fizikai biztonság megteremtése a hajléktalan nőket fogadó intézményekben.
A beszélgetésen – többek között – az Erasmus női programunk keretében a lengyelországi workshopon az elmúlt hetekben résztvevő munkatársaink fognak beszámolni tapasztalataikról, illetve ezek alkalmazhatóságáról intézményeinkben, valamint bemutatjuk a különböző nővédő és hajléktalan ellátó szervezetek nemzetközi PIE4shelters projektjének kapcsolódó tanulságait.
AdniJóga a Fabrikban
Facebook esemény
Dec. 3. 18-19h
Fabrik kávézó
1132 Budapest, Visegrádi utca 14.

Szervező: AdniJóga, Fabrik
Az esemény témája a nők elleni erőszak és a bántalmazott női óránk lesz,a 16 nap aktivizmus keretei között. A jóga után várunk minden résztvevőt egy beszélgetésre a témában, a város legjobb chai lattéja mellett. 🙂 Regisztrációs link
NEM! 1. szülinap┌i┐@Gólya
Facebook esemény
Dec. 5. 18-20h
Gólya
1089 Bp., Orczy út 46-48.
Szervező: NEM! Mozgalom
💬KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS,
📓NEM! CSAK TINIKNEK ZINE ÚJ SZÁMA,
🗣️VÉLEMÉNYVONAL,
🧵MOSHATÓ BETÉTKÉSZÍTŐ WORKSHOP,
🎶KONCERTEK,
🎉BULI
Beszélgetés a családon belüli erőszak jelenségéről
Dec. 6. 17h
1053 Budapest, Magyar u. 3.
Szervező: Közéleti Roma Nők Egyesulete, Belvárosi Roma Önkormányzat
Beszélgetőpartnerünk Antonia Burrows feminista aktivista.
Neked milyen pornót néz a gyereked?
Facebook esemény
Dec. 7. 17-19h
Werk Akadémia
1132 Budapest, Csanády u. 11.
Szervező: Üvegplafon
Az átlagéletkor, amikor egy fiú elkezd pornót fogyasztani, jelenleg 9-11 év. A pornóban használt nők és lányok is egyre fiatalabbak, és az ipari trendek változásainak következtében egyre brutálisabb szexuális erőszaknak vannak kitéve. Mindez itt történik az orrunk előtt, a pornó gyártásának egyik fővárosában: Budapesten. Minden kedves érdeklődőt közös gondolkodásra hívunk: Mit tehet egy szülő vagy szülők közössége egy iparral szemben, ami nagyobb, mint Hollywood?
Kérsz Teát?! színházi előadás
Dec. 7. 19h
Spinoza Színház
1074 Bp., Dob u. 15.
Szervező: NANE Egyesület
Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó?
A tea és a szex két tök különböző dolog. A tea a végére ellangyosodik. A szex nem. A tea jól esik hidegben. A szex nem. A szex pucéran a legjobb. A tea nem. A szex izgalmas. A tea nem. De van bennük egy dolog, ami közös. Ha a partnerünk nem akarja a teát, nem kényszerítjük bele. Ha a partnerünk nem akarja a szexet, nem kényszerítjük rá. Nem? Az előadás hossza: 45 perc + 45 perc beszélgetés
Nane-Patent Konferencia
Programterv
Dec. 9.
9-18h
BEIK
(Európai Ifjúsági Központ)
1024 Bp., Zivatar u. 1.
Szervező: NANE Egyesület és PATENT Egyesület
Biztonságot és védelmet a családban és a társadalomban – 25 éve a közös fellépésért a nők és gyermekek elleni erőszakkal szemben”
A NANE és a PATENT Egyesület jubileumi szakmai konferenciája. Az eseményen bemutatjuk a legfrissebb hazai és nemzetközi kutatások eredményeit, valamint a témához kapcsolódó több ígéretes gyakorlatot, kezdeményezést.
Freedom of Birth / Legyen szabadság a szülésben, születésben! – filmvetítés
Facebook esemény
Dec. 9. 16-18h
Zuglói Civil Ház, Klubszoba
1144 Budapest, Csertő park 12.
Szervező: Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE), TAVAM
Szeretettel várjuk az érdeklődőket, azokat is, akik még nem látták a filmet, és azokat is, akik már esetleg többször is.
A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm bemutatójára szerte a világon 2012. szeptember 20-án került sor, és azóta is a várandósgondozás és a szülészeti ellátás radikális megváltoztatásáért kiált. A szülő nők emberi jogainak megsértése meg kell hogy szűnjön! A nőknek kijáró döntési szabadság a szülés módjáról és helyszínéről váljon valósággá a gyakorlatban is!
A vetítés ingyenes, de a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött: tavam.info@gmail.com
Ráolvasás / Premier
Facebook esemény
Dec. 10. 19:30-21:30
Stúdió K Színház
1092 Bp., Ráday u. 32.
Szervező: Affér Színház
“Már 10 perce késik. Beteg? Vagy a barátnőjével van? Van neki egyáltalán? Eddig nem mondta… Na végre. Jól áll neki ez az zakó, de a haja meg milyen…mindegy. Wow, rám nézett! Kacsintott? Vagy már megőrültem teljesen? Ne már, ma nagyon nem akarok röpdolgozatot írni! Milyen lenne, ha felállnék és közölném mindenki előtt, hogy azért szkippeltem este a tanulást, mert a tanár úrral cseteltem? Á, úgyse merem. Ajjaj, fel fog szólítani… Most tényleg én olvassam fel ezt a szerelmes részt?!”
Prostitúcióra kényszerítés elleni kampány a belvárosi iskolákban
Nov. 26., Dec. 4., 5., 12., 13.
Budapest
Szervező: Közéleti Roma Nők Egyesulete, Belvárosi Roma Önkormányzat
Foglalkozások tanítási óra keretében délelőtt.