Események 2008

TARTSD TÁVOL AZ ERŐSZAKOT: A 16 AKCIÓNAP PROGRAMJA

November 23 vasárnap

A nők elleni erőszak helyzete 2008-ban. A résztvevő szervezetek sajtótájékoztatóban számolnak be az idei évről, majd felvonulnak a Markó utcáig a Bíróság épületéig.

Sajtótájékoztató: 14.00 óra, felvonulás: 15.00 óra.
Gyere el, hogy többen hallassuk a hangunkat!

Filmklubunkban a “Gázláng” című klasszikus filmet vetítjük és elemezzük. A pszichológia jelenlegi állása szerint egy destruktív kapcsolathoz két ember kell. Vagy elég egy is?

Bővebb információ: www.stop-ferfieroszak.hu

 November 24 hétfő

A Koronateremben reggel tíztől délután ötig a képviselők számára infóvásárt rendez a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, melyre meghívták a minisztériummal szerződésben álló kríziskezelő központokat (melyekben családon belüli erőszak áldozatai kaphatnak 30-60 napig szállást és pszichoszociális ellátást) az Országos Krízisinformációs Telefont (OKIT), mely az SZMM által működtetett telefonos szolgálat, valamint a Patent Egyesületet és a NANE Egyesületet.

November 26 szerda

Filmvetítés: Gyilkosok Földje (Killer’s Paradise)
19.45- től beszélgetés a meghívott vendégekkel:

    • Kuszing Gábor (Stop-Férfierőszak)
    • Marczali Ferenc (Stop-Férfierőszak)
    • Tóth Györgyi (Nők a Nőkért Egyesület)

November 27 csütörtök

 Sajtótájékoztató a Kőház c. könyv bemutatója

December 2 kedd

 A színház előadása az otthonszülés témájában.

 Vegyél részt velük a megmozduláson, hogy közösen nyilvánvalóvá tehessük: számunkra a nők elleni erőszak nem elfogadott!

 A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen programsorozat keretében,

2008. december 2-án a Merlin színház kamaratermében

a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért és a Szövetség az Anya- és Bababarát Születésért megrendezi

Erőszak a szülészetben

című programját.

16 órától levetítjük a Nórák – Történetek a szülőszobából című dokumentumfilmet.

December 3 szerda

 Beszélgetés a magyarországi 16 akciónap egyes programjainak szervezőivel.

 December 4 csütörtök

A fiatalkorú lányok elleni erőszak
A konferencián megszólaló szakemberek a fiatalkorú lányok elleni erőszakról, elsősorban annak egy speciális formájáról, a prostitúcióról beszélnek a pszichológia, a szociális munka és a rendőrség nézőpontjából. A konferencia időtartama alatt az intézet növendékeinek alkotásaiból készült tematikus kiállítás tekinthető meg.
Kérjük, részvételi szándékát december 2-án, 17 óráig jelezze a benko.fruzsina@nane.hu címen, tekintettel a konferenciát vendégül látó intézmény speciális voltára.

Szereplők: Láng Annamária, Rába Roland
Fordította: Róbert Júlia
Dramaturg: Garai Judit
Rendező: Magács László

“Sokat gondolkozom azon, hogy mi veszi rá az embereket arra, hogy ezt vagy azt csinálják.
Mitől viselkedünk úgy ahogy, érted. Minden éjjel ezen gondolkoztam: a viselkedés csapdája, mit tudom én, az erőszak körei, és hogy ki lehet
ebből törni.”

Hogyan tud együtt élni az atomtámadás után egy bunker szűk terében két fiatal, Louise és Mark? Meddig tart és milyen a bezártság? Megérthetők-e az olyan erőszakra épülő ideológiák, mint a fasizmus, terrorizmus, rasszizmus?
Ellen tud-e állni a két főhős saját belső agresszivitásának egy embert próbára tévő helyzetben, babkonzerveken tengődve?

December 8 hétfő

Mi történt Zsanettel 2007. május 4. után?

Bármelyikünkkel megtörténhet ugyanez?

Az E. Zsanett ügye kapcsán szervezett beszélgetés célja az állami szervek hozzáállásának, szerepük betöltésének elemzése; tájékozódás a PTSD betegségről (poszttraumás stressz zavar) és diagnosztizálásáról; a média szerepének megvitatása.

 Meghívottak:

Artner Szilvia Sisso a tusarok.org alapítója

December 10 szerda

A nemi erőszak és a szexuális erőszak más formái romboló hatással vannak a nők életére. Azok a nők, akiket családon belül ér erőszak – amelynek gyakran része a nemi erőszak is – ugyanazt a fájdalmat és megalázottságot szenvedik el, és hasonló fenyegetettséget élnek meg, mint az erőszak más formáinak áldozatai. Ráadásul sokuk nem kap érzelmi támogatást senkitől, s így egyedül kell szembenézniük a sokféle közegben elterjedt mítoszokkal és előítéletekkel arról, hogy a nők a felelősek azért, ha intim partnerük bántalmazza őket. Magyarországon a kormányzatnak és az igazságügyi és bűnüldözési szerveknek még nagyon sok tennivalójuk van, ha szembe akarnak szállni azokkal az előítéletekkel, amelyek a nemi erőszakot vagy a szexuális erőszak más formáit átélő nők számára megnehezítik, hogy jogorvoslattal éljenek. A kerekasztal vendégeivel a jelenlegi gyakorlatról, törvénykezésről és a változtatás lehetőségeiről fogunk beszélgetni.