Beszédek 2015 – Hoffmann Kriszta (NANE, PATENT, Női Érdek)

Hoffmann Kriszta beszéde a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő szövetség nevében

Hoffmann Kriszta vagyok, szociális munkás és a NANE Egyesület munkatársa.

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség nevében.

Szeretném az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának megköszönni, hogy immár másodszor biztosít helyet ahhoz, hogy méltóképpen tudjunk emlékezni azokra a nőkre, akik az elmúlt évben veszítették életüket párkapcsolati erőszak következtében.

A  NANE Egyesület önkéntesei az idén is átnézték a sajtót a párkapcsolati erőszak áldozatairól szóló híradások után kutatva. A Néma Tanúk pajzsain azoknak a nőknek a rövid történetét ismerhetik meg, akik gyilkosság áldozatai lettek az elmúlt 12 hónapban.

Azonban pontosan tudjuk, hogy nem csak ennyi áldozata van a nők elleni párkapcsolati erőszaknak Magyarországon, mint ahány bábút felvonultatunk.

Pontosan tudjuk, hogy hazánkban jelenleg is nők százezreinek naponta része van a párkapcsolati erőszak legkülönbözőbb formáiban.

És ennek az erőszaknak a következményei nem tűnnek el nyomtalanul.

A különböző intézményeknek, hatóságoknak mint a rendőrség, a szociális és egészségügyi szolgáltatók, az áldozatok védelme és segítése a feladatuk. Ha ezt nem teszik, és nem állítják meg az elkövetőket, akkor az erőszaktevők akadálytalanul folytathatják pusztításukat.

Segítőként nagyon sok érintett nő tisztel meg a bizalmával, osztja meg velem a történetét. Szeretném a magam és a munkatársaim nevében is megköszönni ezeknek a nőknek mindazt, amit tőlük, a túlélőktől tanulhatunk.

És szeretném, ha emlékeznénk azokra a nőkre, akik minden erőfeszítésük ellenére nem élik túl az őket érő erőszakot, mert az intézmények cserben hagyják őket.

Idén rendhagyó módon, a NANE Egyesület egy olyan nő történetével szeretne emlékezni és emlékeztetni, aki soha nem fog bekerülni az igazságügyi statisztikákba mint áldozat, pedig belehalt a párkapcsolati erőszakba.