Beszédek 2015 – Dánielné Tóth Bea (Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők)

Dánielné Tóth Bea beszéde a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők képviseletében

Köszöntök minden kedves résztvevőt!

Borsod megye Edelény településéről érkeztem, a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete képviseletében. 9 éve aktívan működő szervezetünk fő célja: a nők, elsősorban a roma nők érdekképviseletének, esélyegyenlőségének elősegítése. Megtiszteltetés számunkra, hogy ezen a napon a térségünk egyetlen roma női civil szervezete is szolidaritását fejezheti ki a Nők Elleni Erőszak Elleni 16 Akciónap nyitóeseményén.

Ha egy roma nőt párkapcsolati erőszak éri, sokkal nehezebb helyzetben van, mint egy más népcsoporthoz tartozó nő Magyarországon. Miért?
Az önálló kereset hiánya, a rossz munkaerő-piaci helyzet az átlagnál kiszolgáltatottabbá teszi a roma nőket. A nehéz élethelyzetben lévők áldozattá válásuk esetén nem tudnak érdemi lépéseket tenni. Az újrakezdéshez szükséges lakhatásukat, megélhetésüket nem tudják biztosítani.
A családra vonatkozó hagyományok miatt sokkal kiszolgáltatottabbak a roma nők párjaiknak. A tradíció szerint a nő maradjon otthon, lássa el a háztartást, és nevelje a gyermekeket. Az ilyenfajta családi modellben zárt térben folyik a családon belüli erőszak, a bántalmazás.A hagyományos közösségekben a bántalmazást jobban elfogadják, mondván, hogy a romáknak heves a vérmérséklete. Ezért van az, hogy a roma nők nem mernek kilépni a bántalmazó rabságából. Mert ha kilépnek, és családtagjaik, ismerőseik befogadják őket, azokat is bántalmazni fogja a párjuk.
Ezért is titkolják, szégyellik, és tűrik az erőszakot. Érzelmileg és anyagilag kiszolgáltatottak, letagadják a bántalmazást a család egységének megőrzése érdekében.
A rendőrség sokszor tétlen, és a jogi hiányosságok miatt sem kapnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakot elszenvedő roma nők. Ezért is védtelenek.
A családon belüli erőszak elleni küzdelem jóval hatékonyabb, ha univerzális módon segítik elő a veszélyeztetettség megelőzését, csökkentését, amihez rendelkezésre állnak egészségügyi, oktatási, és szociálpolitikai eszközök.
Ez a mai esemény is azt szolgálja, hogy megelőzzük a bántalmazást.
Olyan szolgáltatásokra és kezdeményezésekre volna szükség, amik segítséget, erőt, bátorítást nyújtanak ahhoz, hogy a bántalmazottak ki merjenek lépni a bántalmazásból.
Kérdezem: megelőzhető a tragédia egy családon belüli bántalmazás során?
Igen, és elsősorban az kell, hogy legyen önbecsülésetek. Értékesek vagytok, értékeljétek ti is magatokat, ne engedjetek az elnyomásnak!