ESEMÉNYEK 2022

 

ESEMÉNYEK 2022
IDŐPONT
ONLINE PLATFORM
RÉSZLETEK
NYITÓESEMÉNY
Néma Tanúk felvonulás és megemlékezés
Nov. 25.
17.30 – 19.00
Szervező: NANE Egyesület
A Néma Tanúk Felvonulásával veszi kezdetét a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen kampány, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson.
A nemzetközi rendezvénysorozat magyarországi nyitóeseménye a Néma Tanúk felvonulás, melynek során az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékezünk, és felvonulunk a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal.
További részletek a Facebbok eseményben.
“Személyes történetek, nyilvános terek” kiállítás a szülészeti ellátás reformjáért
Nov. 16 – Dec. 11
Szervező: Másállapotot a szülészetben
A szülészeti és nőgyógyászati erőszak a nők elleni erőszak olyan rejtett formája, amelyet a mai napig is sokan figyelmen kívül hagynak és intézményileg jóváhagynak. A szervezők a kapcsolódó kiállítással fejezik ki szolidaritásukat az érintettekkel, és mondanak nemet a szülészeti erőszakra.
Helyszín:
Kelet Kávézó és Galéria
A nők elleni erőszak és annak megszüntetésének lehetőségei
Kerekasztal beszélgetés
Nov. 24.
15.00
Jelenléti esemény
Szervező: Argentin Köztársaság Nagykövetsége
Kerekasztal beszélgetés a nők elleni erőszakről és megszüntetésének lehetőségeiről. Résztvevők: Prof. Dr. Domokos Andrea / Károli Gáspár Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezető egyetemi tanára/, Hernán María /Az Argentin Köztársaság magyarországi Nagykövete/, Dés Fanni / NANE Egyesület szakértője/ Moderátor: Szuchy Róbert rektorhelyettes Az eseményt megnyitja: Dr. Trócsányi László rektor, EP képviselő
Helyszín:
Károlyi-Csekonics Palota (Reviczky utca 6.)
Ne bánts!
Performansz és kísérleti kiállítás
Nov. 25
18.00 – 20.00
Szervező: KV Társulat
KV Társulat Ne bánts! összművészeti projekt   a láthatatlan, lelki bántalmazás témáját járja körüla képzőművészet és a szépirodalom bevonásával.  A Ne bánts!  összművészeti projekt eseményeinek a fókuszában az elszenvedő, az áldozat áll. A társulat célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és művészi eszközökkel „láthatóvá tegye” a titokban, zárt ajtók mögött történő lelki bántalmazást, hangot adjon a falakon belül maradó csöndes szenvedésnek, ugyanakkor kérdőre vonja a mindannyiunkban ott rejlő kívülállót, a „nem láttam, nem hallottam semmit”, „nem az én dolgom” hozzáállást, a néma környezetet. A projektet a valóság inspirálta.
Helyszín:
Tér-Kép Galéria
Nők elleni erőszak a vásznon
Animációs filmvetítés és szakmai beszélgetés
Nov. 25
18.00
Szervező: K11 LABOR
A K11 LABOR által szervezett esemény első fél órájában nők elleni erőszakot tematizáló rövidfilmeket vetítünk, majd az azt követő szakmai beszélgetésen meghívott előadókkal járunk utána az animációk történetének, ábrázolásmódjainak és társadalomban betöltött lehetséges szerepüknek.
Meghívott előadók: Ábrai Hermelin, a NANE és a Patent egyesületek aktivistája és prevenciós foglalkozástartója
Gyenge Zsolt, filmkritikus, a MOME oktatója
Lovrity Anna Katalin, animációs filmrendező
Moderátor: Bartal Dóra, újságíró, az ELTE BTK doktorandusza
Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ
Ne bánts!
Performansz beszélgetéssel
Nov. 26
15.00 – 17.00
 

Szervező: KV Társulat
KVTársulat Ne bánts! összművészeti projekt   a láthatatlan, lelki bántalmazás témáját járja körüla képzőművészet és a szépirodalom bevonásával.  A Ne bánts!  összművészeti projekt eseményeinek a fókuszában az elszenvedő, az áldozat áll. A társulat célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és művészi eszközökkel „láthatóvá tegye” a titokban, zárt ajtók mögött történő lelki bántalmazást, hangot adjon a falakon belül maradó csöndes szenvedésnek, ugyanakkor kérdőre vonja a mindannyiunkban ott rejlő kívülállót, a „nem láttam, nem hallottam semmit”, „nem az én dolgom” hozzáállást, a néma környezetet. A projektet a valóság inspirálta.
Helyszín: Tér-Kép Galéria

Csak ha vér folyik? Mérce filmklub
Nov 28.
18.00 – 22.00
 

Szervező: Mérce
A Mérce filmklub következő alkalmán a Láthatás című film megtekintése után Kállay Eszterrel, költővel, íróval és Dés Fannival, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) szakértőjével beszélgetünk. Xavier Legrand első nagyjátékfilmjében egy francia család életét mutatja be, ahol a válás után a bíróság láthatási jogot biztosít az apának, akitől a felesége és a gyerekei is menekülnének. Legrand a történetet a thriller eszközeivel ábrázolja, tanúi lehetünk annak az erőszaknak, amely az intézmények jelenlegi működése mellett a gyerekeket és a bántalmazott anyát tulajdonképpen “jogszerűen” sújthatja. A film témája és a feldolgozás módja felkavaró lehet!
Helyszín: Gólya

 

Mitől jó egy önsegítő könyv?
Könyvbemutató és beszélgetés
Dec.1.
18.30 – 20.00
Szervező: NANE Egyesület, Gabo Kiadó
Mit tud tenni az a bántalmazást vagy erőszakot elszenvedő nő, akiknek nincs kerete vagy ideje terapeutához járni?

Szeretne mielőbb segíteni magán, de nem tudja hol kezdje?
December 1-jén Patkó Ágnes (újságíró) ,Turai Ráhel (A szexuális gyógyulás útján könyv fordítója) és Horváth Éva (pszichológus) fognak beszélgetni arról, mikor érdemes egy önsegítő könyvet kézbe venni? Hogyan lehet egyedül nekilátni olyan nehéz feladatnak, mint a szexuális gyógyulás? Mire számíthat az érintett olvasó, és hasznos lehet-e a két könyv segítőknek?
Az eseményünk ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/9QF8VvYgmyPKsbcC8
Helyszín: Hadik kávéház
Ne bánts!
Irodalmi est beszélgetéssel
Dec.1.
18.00 – 20.00
 

Szervező: KV Társulat
KV Társulat Ne bánts! összművészeti projekt   a láthatatlan, lelki bántalmazás témáját járja körüla képzőművészet és a szépirodalom bevonásával. A projekt irodalmi estje december 1-én 18 h-kor kerül megrendezésre a Godot Galériában – Moha Café (Bartók Boulevard). Az eseményen három kortárs hazai írónő műveiből olvas fel a KVTársulat – elhangzik majd Kalapos Éva Veronika novellája, Karafiáth Orsolya regényrészlete és szemelvények Kiss Judit Ágnes új, hamarosan megjelenő regényéből. Ezt követően az írónőkkel és a társulat közreműködő színészeivel Veiszer Alinda beszélget.
Helyszín: Godot Galéria (Moha Café)

 

Állj ki te is a nők jogaiért december 1-jén!
Élő kiállítás
Dec.1.
16.00 –
Jelenléti esemény
 

Szervező: Élmény Tár (Pécs) Fúrós Anita, Sütő Ramóna
Témánk a jelenlegi abortusz törvény. December 1-jén tartunk egy élő kiállítást Pécs egyik fő terén (Széchenyi tér), ahol magunkra akasztott képekkel mondjuk el a véleményünket. Ez egy nyitott esemény, ezért mindenkit szeretettel várunk, aki szintén fontosnak tartja a témát. Készítsetek fotót, kollázst, festményt vagy feliratokat és álljatok be közénk!
Helyszín: Pécs, Széchenyi tér

Gobbi Hilda Filmklub: Nico
Filmvetítés és beszélgetés
Dec.2.
18.00 – 21.00
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület
A Gobbi Hilda filmklub a 16 AKCIÓNAP A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN programsorozat keretében egy közös filmnézésre vár benneteket szeretettel! Sztárvendégünk pedig nem más, mint Zsiga Melinda! Melinda sporteredményei lenyűgözők, élettörténete nem mindennapi, személye elbűvölő, így biztosak vagyunk benne, hogy az este fénypontja lesz a vele való kötetlen beszélgetés a közös filmnézést követően.
Helyszín:
Közkincs Könyvtár
Bevezetés a nemek egyenlőségének pedagógiájába
Képzés terézvárosi pedagógusoknak, iskolai segítőknek
Dec.9.
9.30 – 
Szervező: Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
A tanárok és az iskolai segítő szakemberek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a lányok és fiúk számára egyaránt biztonságos és igazságos oktatási környezet megteremtésében. Képzésünk a nemek egyenlőségének témáját interaktív módon, a résztvevők gyakorlati tapasztalataira, jó példáira, kérdéseire, dilemmáira építve járja majd körül.
Jelentkezési határidő: november 25.
A képzés a Budapest VI. kerületi Terézváros Önkormányzata megbízásából valósul meg, kizárólag terézvárosi iskolákban tanító, dolgozó vagy ott élő pedagógusok, segítő szakemberek számára nyitott.
“…Szakálla volt gender…”
Filmklub
Dec.10.
16.00
Szervező: Stop-Férfierőszak Projekt 
A „…szakálla volt gender…” filmklub következő alkalmával a Stockholm című feliratos spanyol filmet vetítjük. (Rendezte: Rodrigo Sorogoyen; 90 perc; 2013)
A vetítés mottója: Az udvarlás távol áll az erőszaktól… Mennyire?
Filmklubunkban nemcsak ritkaságokat, hanem sokat látott filmeket is vetítünk. Van-e valami, ami láthatatlan marad ezekben? Igen. A nem. A férfi és női sztereotípiák, a hétköznapi kommunikációnak álcázott férfiuralom.
A filmeket követő beszélgetések során a társadalmi nemi szerepek (angol kifejezéssel “gender”) szemszögéből szeretnénk mindarra rámutatni, amit talán maga a film alkotója sem látott, csak mutatott.
Javasolt hozzájárulás tea- és egyéb költségekhez: 1000 Ft, diákoknak 500 Ft.
Helyszín: Budapest, VI. Teréz krt. 7., fszt. 1. (12-es kapucsengő)