Események 2021

 

ESEMÉNYEK 2021
IDŐPONT ONLINE PLATFORM RÉSZLETEK
NYITÓESEMÉNY
Néma Tanúk Online Megemlékezés
Nov. 25.
20h
Facebook esemény Szervező: NANE Egyesület
A minden évben megrendezett hagyományos felvonulással egybekötött nyitóesemény helyett a szervezők online megemlékezésre hívják a résztvevőket. További részletek hamarosan.
“Gúzsba kötve” – a Nőkért Egyesület fotókampánya
Nov. 19 – Dec. 10 Facebook esemény Szervező: Nőkért Egyesület
Schiller Noa fotóművész a 16 akciónapra készített fotósorozatában Bujdosó Anna és Darabont Áron táncművészek közreműködésével a bántalmazó kapcsolat dinamikáját, az abban felborult erőviszonyokat és a kilépés nehézségeit mutatja be.
Az erőszak és a zaklatás nem része a fizetésne
Offline konferencia
Nov. 25.
10-14h
Jelenléti esemény Szervező: Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata
A munkavégzés közben, a munkahelyen bekövetkező erőszak elviselése – bárki is lépjen fel mások emberi méltóságát sértő módon – nem „része” a munkavállaló fizetésének. Ez jogsértés, ami ellen megfelelő intézkedéseket kell tenni. A munkahelyeken előforduló zaklatás és erőszak mérgezi a munkahelyi légkört, tönkreteheti az emberi kapcsolatokat. Gyakorló érdekvédőként egyre többször kell szembesülnünk a zaklatás különféle formáival. Ki ne találkozott volna a beosztottjaival emelt hangon beszélő főnökkel, a szokásos, elfogadott normákat semmibe vevő kollégák szexuális tartalmú megjegyzéseivel? Ezek leggyakoribb céltáblái a nők. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel harcolunk azért, hogy az erőszak ne költözzön be a munkahelyekre. Ahhoz, hogy a zaklatás, az erőszak ne terjedjen tovább, először is fel kell ismernünk annak valamennyi formáját. Olyan légkört kell teremteni a munkavállalók számára, hogy merjenek segítséget kérni, panasszal élni, s biztosítani kell, hogy meg is kapják a megfelelő támogatást.
Az esemény szabadon látogatható
Helyszín: Magnet Közösségi Házban, a Rekettye teremben.1062 Budapest, Andrássy út. 98.
“Egy cipőben járunk” – a Nőkért Egyesület videokampánya
Nov. 25 – Dec. 10 Facebook esemény Szervező: Nőkért Egyesület
Egy cipőben járunk. Legyenek a nők bármilyen különbözőek is, közös bennük, hogy életük során megtapasztalták a nemi alapú erőszak vagy a szexuális zaklatás valamilyen formáját. A videosorozatban túlélők mesélik el a velük történteket és üzenik a többi érintettnek: nem a te hibád, nem a te szégyened!
Találkozhattok: Fejes Rita és Döbrösi Laura
színésznőkkel, Csurika Mária és Lakatosné Jutka hajléktalan aktivistákkal, Bánovics Marcsi és Larion Zoé fotómodellekkel, Katona Eszter és Sághy Gabriella életmódtanácsadókkal, Kocsis Nikolett egyetemi hallgatóval, a Nő az Erőnk! egyesület aktivistájával, Kozma Rita stylisttal, body positivity aktivistával, Szántó Nikolett festőművész-restaurátor, autóversenyzővel, Mórucz Szilviával, a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen segítő csoport tagjával és Horváth Réka mentálhigiéniés szakemberrel.
A videók elkészítése Takács Mária filmrendező, videós újságíró munkája.
Sokszínű csapatunkkal üzenjük mindenkinek,
akit kapcsolati erőszak, nemi erőszak, munkahelyi szexuális zaklatás, utcán, közlekedési eszközön vagy szórakozóhelyen történő zaklatás, továbbá lelki, verbális bántalmazás, vagy az erőszak/zaklatás egyéb formája ért: nem vagy egyedül!
Rózsák Forradalma 2021 Nov. 25
Egész nap
Facebook esemény  

Szervező: Másállapotot a szülészetben
Rózsák forradalma-online esemény nőknek, érintetteknek
#rosrev2021

Idén is rózsáinkkal mondunk együtt nemet a szülészeti erőszakra! A rózsa jelképezi a nő testi-lelki sérüléseit és az erejét a védekezésre, gyógyulásra. A járványhelyzet miatt idén nem tudjátok lerakni rózsáitokat a szülészeteken, így szeretnénk erre virtuális lehetőséget biztosítani. Arra bíztatunk benneteket, hogy készítsétek el a saját rózsáitokat, mert ez is a gyógyulás egyik lépése, lehet ez a magatokért tett út egyik állomása.
A #rosrev2021 hashtaggel készült fotók ezen a napon erőt adnak, jelzik, hogy nem vagytok egyedül, és láttatják, hogy a szülészeti erőszak létezik!

SÜEL Műhelyvásár Nov. 25.
Egész nap
SÜEL Webshop  

Szervező: SÜEL
November 25. – A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja.
Ezen a napon műhelytisztító vásárt rendezünk a Süel virtuális fonalparadicsomában és prototípusokat, enyhén hibás termékeket, régi outlet drabokat árusítunk ki szuper kedvező árakon. A vásár kedvezményezettje idén is a NANE egyesület.

 “Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek.” – EMMA Műhely online
Regisztrációhoz kötött
Nov 25.
10-13h
Facebook esemény  

Szervező: EMMA Egyesület
Nem mondhatod el senkinek? Ne vidd tovább, gyere és mondd el mindenkinek! Történeteink változást hoznak! Mondd el és hagyd itt.
Sok visszajelzést kaptunk tőletek arról, hogy kiszolgáltatottabbnak érzitek magatokat a szülészeti rendszer útvesztőiben, mint eddig bármikor. Arról is sokat beszélgettünk idén, hogy az anyaság sokrétű érzésekkel telített állapot. Ez lesz az idei záró műhelyünk. Gyere és beszélgessünk! 

 

Roma Identitás Műhely
Offline beszélgetés
Nov. 26.
16h
Facebook esemény

 

Szervező: Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány
A rövid bemutató keretében lehetőséget kapnak a résztvevők a roma csoportok kulturális és identitásbeli sokszínűségének megismerésére, a kritikai gondolkodás fejlődésére, miközben a roma fiatalok személyes narratívái is előtérbe kerülnek.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)
Női tekintetek Józsefvárosban
Offline workshop
Nov. 26.
16h
Facebook esemény  

Szervező: Női tekintetek Józsefvárosban, NANE Egyesület
Közös szubjektív térképkészítésre hívjuk az érdeklődőket. Milyen nőként létezni egy városban? Jelen esetben Budapest 8. kerületében? Hogyan veszi használatba Józsefváros tereit egy itt élő és/vagy dolgozó nő? Mik azok a kérdések/ témák/ problémák/érzések, amik kifejezetten csak nők számára érzékelhetőek a városi térben? Tervünk egy újabb közös szubjektív Józsefváros-térkép létrehozása a NANE16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen programsorozatán belül, amely nők különböző gondolatait, tapasztalatait, élményeit, emlékeit, érzéseit jelenítené meg a kerülethez kapcsolódóan, saját elbeszéléseik alapján.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)

Együtt egyenlően: beszélgetés az egyenlő szexről
Offline workshop
Nov. 26.
17h
Facebook esemény  

Szervező: NANE Egyesület, Patent Egyesület
Ezen a foglalkozáson játékos gyakorlatokkal tudatosítjuk saját igényeinket, határainkat. Lehetôség nyílik olyan témákról beszélgetni, amik sokszor tabunak számítanak. Szó lesz róla, milyen fontos az egyenlôség a kapcsolatokban és a szexben is. A foglalkozást minden korosztálynak ajánljuk, de tiniknek, fiataloknak különösen!
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)

Együtt egyenlően: beszélgetés az egyenlő párkapcsolatokról, és a bántalmazó kapcsolatok jellemzőiről
Offline workshop
Nov. 26.
17h
Facebook esemény  

Szervező: NANE Egyesület, Patent Egyesület
Ezen a foglalkozáson a bántalmazó kapcsolatok dinamikájáról, és a figyelmeztetô jelekről fogunk beszélgetni, közösen próbálunk megoldani ehhez kapcsolódó feladatokat, illetve szó lesz róla, hogy kívülállóként hogyan segíthetünk. Ajánljuk minden érdeklődőnek, korosztálytól függetlenül!
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)

 

Szülészeti erőszak – a női valóság tabusítása
Offline beszélgetés
Nov. 26.
18h
Facebook esemény Szervező: Emma Egyesület
Miért kérdőjelezzük meg egy nő történetét? Miért sérülnek olyan gyakran a nők a szülésnél? Mit tesznek, mit tehetnek a nők, közösségek, a civil szervezetek és mozgalmak a tabuk ellen? A szülészeti erőszak a nők elleni erőszak egyik megjelenési formája, amelyet ráadásul a társadalom széles körben normalizál. A történetek és a téma nyilvánossága kapcsán megjelenő relativizálás elfogadhatatlan, a nők traumái megkérdőjelezhetetlenek. A megoldási lehetőségekkel kapcsolatban elsősorban a szakembereknek van feladatuk, az anyák vállát nem nyomhatja a megfelelő minőségű ellátásukkal kapcsolatos szervezési kérdések sora.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)
Hol lakom és hol szeretnék lakni? – Nők és lakhatás műhely
Offline workshop
Nov. 26.
18h
Facebook esemény  

Szervező: Lakhatási workshop – Nők és lakhatás kiadvány
A műhely során átbeszéljük a résztvevőkkel a lakhatási helyzetüket, a jelenlegi magyar ellátórendszerben elérhető lakhatási szolgáltatásokat és támogatásokat, és az ahhoz kapcsolódó élményeiket. Ennek során használjuk a Nők és lakhatás kiadvány tapasztalatait, ábráit és a kiadványban található jó példákat. Ezek után az élmények és szükségletek mentén átbeszéljük, hogy milyen lakhatást képzelnének el maguknak ideális esetben a résztvevők és ezeknek a lakhatási megoldásoknak mik az anyagi és fizikai feltételei. Végül megtervezzük közösen, hogy hogyan tudná a lakhatásukat ideális esetben támogatni az ellátórendszer.
Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.)

 

 

Kérsz teát? Színházi előadás és beszélgetés Sipos Verával és Bánki Gergellyel Nov. 27.
16-18h
Facebook esemény Szervező: NANE Egyesület, PATENT Egyesület, Józsefvárosi Önkormányzat
November 27-én szombaton 16 órától kifejezetten kamaszokat várunk a “Kérsz teát?” ingyenes színházi előadásra Sipos Vera és Bánki Gergely főszereplésével, majd az azt követő beszélgetésre a FIDO-ban a Koltói Anna téren (a Fiumei út és a Dobozi utca találkozásánál). Ha a partnerünk nem akarja a teát, nem kényszerítjük bele. Ha a partnerünk nem akarja a szexet, nem kényszerítjük rá. Nem? A darab hol humorosan, hol megrázóan, teljesen hétköznapi, sokak által ismert, “ez velem is megtörtént” helyzeteken keresztül érzékelteti a manipuláció sokféleségét.
Helyszín: FIDO (Koltói Anna tér)

“Szia cica, van gazdád?”- beszélgetés a catcallingról Magyarországon
Offline kerekasztal beszélgetés és workshop
Regisztrációhoz kötött
Nov. 28.
17h
Facebook esemény  

Szervező: Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakos kommunikáció hallgatói
Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakos kommunikáció- és médiatudomány hallgatóinak projekte. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet és társadalmi diskurzust indítsanak el a “catcalling”, vagyis a verbális utcai zaklatás jelenségéről. 2020 novemberben készítetttek egy kutatás, amit több mint 3000 magyar nő töltött ki és többségük személyes eseteket is megosztott velük. Projektjüket egy eseménnyel zárják. Kerekasztal beszélgetést szerveznek, a beszélgetés után pedig Word Caféra kerül sor. Előbbin szakértők foglalnak állást a témával kapcsolatban, míg utóbbin a résztvevők saját élményeiket oszthatják meg egymással és szakemberekkel, különböző kijelölt témakörökben. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Helyszín: Magnet Bank Budapest, Andrássy út 98, 1062, Hamvas Béla terem

Violence against women in Hungary: prevalence and the challenges victims face
Angol nyelvű előadás és Q&A
Regisztrációhoz kötött
Nov. 28.
16 – 17.30h
Facebook esemény Szervező: PANTENT Egyesület, IBS
As part of the series of events marking the University’s 30th anniversary, IBS has invited PATENT’s experts to give a talk and Q&A session on the situation of victims in Hungary, the challenges victims face, and the organisation’s work. Since foreign students, expats, migrants and refugees in Hungary don’t have many opportunities to hear about this subject in English, the event will be open to audiences outside IBS, but you do need to register to attend.
Nő a hangunk! #vártunkeleget #masallapotot #rendszerterhe
Utcai megmozdulás
Nov. 28.
10.30h
Facebook esemény Szervező: Másállapotot a szülészetben, EMMA Egyesület, Ablak a világra, Lélek Éled Kör Egyesület, Hoztam e világra, Császárvonal
Egyre nyom a #rendszerterhe, már #vártunkeleget, #masallapotot MOST! Letesszük a terheinket, és cselekvésre szólítjuk fel a döntéshozókat! A “NŐ a hangunk” országos megmozdulás célja felhívni a figyelmet arra, hogy miközben a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában csak keveseknek jó, nem szolgálja sem a nők, sem családok, sem a szülés körüli szakemberek érdekeit, sőt sokszor kifejezetten ártalmas, elsősorban a nőkre és gyermekeikre, ezáltal az egész társadalomra.
A budapesti központi rendezvény résztvevői üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat tolnak a Parlament elé. A kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják, amelyeket a nők a szüléseik óta cipelnek a családjaikkal együtt. Most viszont felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett!
Ha nem tudsz személyesen jelen lenni november 28-án, online is leteheted a terhed, és mellénk állhatsz! Tegyük láthatóvá, mit élnek át a nők és a kisbabák a nőgyógyászati, szülészeti, meddőségi, gyermekágyas ellátásban vagy épp egy veszteség, vetélés során!
Pozitív változást és #másállapotot követelünk a szülészetben MOST!
Affér Színház: Ráolvasás
Színházi előadás
Nov. 29.
19.30h
Facebook esemény Szervező: Affér Színház
11.29-én újra Affér Színház: Ráolvasás a 16 Akciónap keretében! Az előadás arról szól, hogy hogyan él vissza egy fiatal, tehetséges magyartanár két diákjával olyan profizmussal, hogy a lányok az utolsó pillanatig nem értik, hogy pontosan mi történik velük. A darab aláhúzza a külső szem jelentőségét: hogy csak akkor van lehetőségünk segíteni, ha ismerjük és így észrevesszük ezeket a jelenségeket. Jegyek itt, gyertek! https://cutt.ly/aEUNzkn
Nőkért Szabadegyetem: A nemierőszak-mítoszok és a #metoo mozgalom (vendégünk Nyúl Boglárka pszichológus, ELTE PPK)
Online esemény
Dec. 1.
18- 19.30h
Facebook esemény Szervező: Nőkért Egyesület
Nőkért Szabadegyetem vendége Nyúl Boglárka pszichológus (ELTE PPK), akivel a nemierőszak-mítoszokról és a #metoo mozgalomról fogunk beszélgetni.
Kortárs párkapcsolati- és szexuális erőszak megelőzés az iskolában – tanárképzés (1.nap)
Offline zártkörű képzés
Regisztrációhoz kötött
Dec. 3.
10-17h
Facebook esemény Szervező: NANE Egyesület, Patent Egyesület
NANE Egyesület és a Patent Egyesület kétalkalmas képzéseket szervez pedagógusoknak, szociális munkásoknak és iskolapszichológusoknak.
Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a párkapcsolati és szexuális erőszak egyre gyakoribbá vált a kamasz és kiskamasz korosztályban, ezért hoztuk létre az új szexedukációs és erőszak-megelőző iskolai programunkat.
A képzés regisztrációhoz kötött. 
A krimi és nők elleni erőszak rejtélye – a fiktív és a valós bűnügyek határán
Online beszélgetés
Dec. 4.
19h
Facebook esemény Szervező: NANE Egyesület
Cserháti Éva krimiíróval és Winkler Zsuzsanna szakértővel és segélyvonalas munkatárssal Lóránd Zsófia eszme-, irodalom és nőtörténész beszélget.
A beszélgetés mindhárom résztvevője a NANE Egyesület aktivistája, akik éveket dolgoztak a bántalmazott nőknek fenntartott segélyvonalon.
Miért örökzöld f
igura a nőket trancsírozó sorozatgyilkos? Tényleg sok elkövetőt bántalmaztak gyerekkorában? Mit mutat a statisztika és mit sugall a krimiirodalom a nők elleni erőszak természetéről? Félünk-e krimiolvasás közben, és ha igen, jogosan? Hogyan hatnak a véres történetek az áldozatokra? E téma kapcsán szükség van-e a társadalmi tudatosságra a krimiírásban? Hogyan jelenik meg a nők elleni erőszak a magyar krimiirodalomban? Másképp ír erről egy női krimiíró, mint egy férfi?
Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az online beszélgetés a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozat keretében a NANE Egyesület szervezésében.
Mit kezdhetsz a lányok elleni erőszakkal és zaklatással tanárként?- Helyzetek, dilemmák, kérdések az erőszak megelőzéséről iskolai környezetben
Online kerekasztal beszélgetés
Dec. 7.
19 – 20.30h
Facebook esemény Szervező: Patent Egyesület, NANE Egyesület
A párkapcsolati és szexuális erőszak és zaklatás, a szexualizált kortárs bullying egyre hamarabb és egyre durvább formákban van jelen a tizenévesek között. A lányokat és fiúkat is célzó, egyenlőséget és kölcsönösséget hangsúlyozó párkapcsolati és szexuális nevelés kulcsfontosságú lenne az erőszak megelőzéséhez. Mit tehetnek az iskolák és iskolában dolgozó szakemberek? Hogyan tudják támogatni a tizenéveseket?
A PATENT és a NANE Egyesület prevenciós munkacsoportja az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen eseménysorozatának keretében online kerekasztalbeszélgetést szervez a lányok és fiatal nők ellen elkövetett erőszak és zaklatás megelőzésének, kezelésének iskolai lehetőségeiről.
Kortárs párkapcsolati- és szexuális erőszak megelőzés az iskolában – tanárképzés (2.nap)
Offline zártkörű képzés
Regisztrációhoz kötött

Dec. 10.
10-17h
Facebook esemény Szervező: NANE Egyesület, Patent Egyesület
NANE Egyesület és a Patent Egyesület kétalkalmas képzéseket szervez pedagógusoknak, szociális munkásoknak és iskolapszichológusoknak.
Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a párkapcsolati és szexuális erőszak egyre gyakoribbá vált a kamasz és kiskamasz korosztályban, ezért hoztuk létre az új szexedukációs és erőszak-megelőző iskolai programunkat.
A képzés regisztrációhoz kötött.