Buy Cigarettes Online cigarettes cheap

Geréb Ágnes ügye a nemzetközi emberi jogi normák és szülészeti szabályok tükrében

Nap: 
December 9 Csütörtök
Időpont: 
18:00
Helyszín: 
Pilvax kávéház - 1052 Budapest, Pilvax köz 3.
Szervező: 
Mindenszülésért Mozgalom
Az elmúlt hetekben a magyar sajtó Dr. Geréb Ágnes nevétől volt hangos. Rengeteg publikáció jelent meg letartóztatásának kapcsán személyesen róla, az őrizetbe vételét kiváltó esetről (pl. TV2 Mokka, interjú Dr. Fazekas Tamással, Dr. Geréb Ágnes egyik védőügyvédjével) és a magyar otthonszülés helyzetéről egyaránt (pl. Dekriminalizálni az otthonszülést, interjú Dr. Szebik Imrével - Nagy Zsuzsanna írása), TV műsorokban vitatkoztak szakértők és közéleti személyiségek a régóta ígért otthonszülés-szabályozás hiányának következményeiről (pl. TV2 Mokka, interjú Dr. Bánáti Jánossal, Dr. Geréb Ágnes másik védőügyvédjével), a kórházi és az otthoni szülések komplikációinak elbírálásában alkalmazott kettős mércéről (pl. MTV1 Az Este, beszélgetés Dr. Csákány M. György nőgyógyásszal és Dr. Ábrahám László ügyvéddel), valamint megfogalmazódott Geréb Ágnes fogvatartásának szimbolikus jelentése is (pl. Rajtunk csattant - Betlen Anna). A legáltalánosabb mégis a teljes értetlenség - hogy erre egyáltalán sor kerülhetett. Sokan érzelmi alapon foglalnak állást, mások pedig nem is tudják, mit gondoljanak, kuszának érzékelik a problémát, s próbálják szétválogatni szálait.
A 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen a figyelemfelkeltésről szól világszerte. Kerekasztalunk szeretné kibogozni és a jogban kevéssé járatosak számára is érthetővé tenni, mi zajlik körülöttünk, mi történik Dr. Geréb Ágnessel, meddig tekinthető normálisnak, ami egy eljáráskor történik, és honnantól tekinthető erőszaknak? Hiszen csak úgy sorjáznak a kérdések...
·                    Mi tilos és mi kötelező egy orvosnak, egy bábának, egy szülőnek ma Magyarországon?
·                    Hogy csinálják más országokban? Mi tilos ott és mi kötelező?
·                    Mi műhiba és mi nem az? Mi bűncselekmény, mi szabálysértés?
·                    Mi következik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából?
·                    Mi következik a WHO ajánlásaiból vagy nemzetközi egyezményekből (pl. Müncheni  deklaráció - ápolók és szülésznők)?
·                    Van-e valamilyen, a jelenlegi törvényen kívüli helyzetben alkalmazható EU direktíva (pl. Az Európai Parlament és a Tanács 2005/36/EK Irányelve 42. cikk)?
·                    Mikor szoktak előzetes letartóztatást elrendelni, mikor házi őrizetet, és mikor egyiket sem?
A fogvatartáskor mi számít "normálisnak"? (Kéz-lábbilincs, motozás, látogatás, stb.)
·                    Milyen kimenetele lehet a Dr. Geréb Ágnes elleni eljárásoknak?
·                    Milyen lenne az ideális szabályozás Magyarországon? Mit várunk a kormánytól? Mikorra várható a szabályozás hatálybalépése?
·                    Mi lesz azokkal a jelenleg gyermeket várókkal, akik kórházon kívüli szülést terveznek? Szükség van-e átmeneti szabályozásra - egyfajta moratóriumra - annak érdekében, hogy a bábák folytatni tudják a munkájukat és az otthonszülést választók a köztes időszakban se maradjanak szaksegítség nélkül? (Kapcsolódó beadványunkról bővebben...)
Moderátor:  Sinka Zoltán
Meghívott vendégek:
Dr. Fazekas Tamás, Dr. Geréb Ágnes védőügyvédje - TASZ
Dr. Bánáti János, Dr. Geréb Ágnes védőügyvédje, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke
Dr. Bodrogi Bea, a Napvilág Születésház jogásza
Wirth Judit - NaNE
Vincze Felícia, szakképzett bába
Pető Éva, független bába
Bodnár Ágnes, betegjogi szakreferens - Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány
Lendvai Rezső és Lendvai Rezsőné - betegjogi képviselők
Dr. Martini Jenő, ügyvéd és szülész-nőgyógyász szakorvos (kapcsolódó cikk: Otthonszülés a jog és a szakma tükrében) 
Dr. Lőrincz Jenő, szülész-nőgyógyász, jogász, pszichológus
 
A Fővárosi Ügyészség és a Fővárosi Bíróság folyamatban lévő eljárásokhoz kapcsolódó rendezvényen nem vehetnek részt, a Fővárosi Bíróság válaszlevélben ismertette álláspontját.