Buy Cigarettes Online cigarettes cheap

Szülészeti tájékoztatók, nyilatkozatok, beavatkozások - Kerekasztal beszélgetés

Nap: 
December 2 Csütörtök
Időpont: 
18:00
Helyszín: 
Pilvax kávéház - 1052 Budapest, Pilvax köz 3.
Szervező: 
Mindenszülésért Mozgalom
A nők elleni erőszakról hallva csak keveseknek jut eszébe, hogy egy nőt ott is erőszak érhet, ahová segítségért fordul: az egészségügyi intézményekben! Noha a férfiak csakúgy lehetnek betegek, mint a nők, utóbbiak az anyaság okán mégis - egészségesen! - többször igénybe veszik az egészségügy szolgáltatásait. Az egészségügy hogyan lép kapcsolatba a "beteg" nőkkel? Mi számít erőszaknak? Törvényszerű-e, hogy megtörténjék? 
Betegjogi törvényünk remek, mégis tömegesen fordulnak elő jogsértések a gyakorlatban.
 
A problémák egyik részét a megfelelő tájékoztatás és beleegyezés nélkül végzett beavatkozások jelentik.
 
Semmi esetre sem helyes gyakorlat, ha szülőnőkkel két fájás között "kötelezően" íratnak alá előzetesen meg nem ismert tartalmú, tudományosan nem indokolt beavatkozásokról szóló nyilatkozatokat, amelyekkel kapcsolatban az adott helyzetben nincs lehetőség kérdések megválaszolására és tartalmi módosításokra.
Egy szülészeti tájékoztatókat kikérő megkeresés kapcsán az adatvédelmi biztos  2010. szeptember 1-jén kiadott állásfoglalásában a kórházi betegnyilatkozatokat és -tájékoztatókat közérdekű adatnak nyilvánította. A Mindenszülésért Mozgalom (Szövetség az Anya- és Bababarát Szülésért) ezt követően az ország összes szülészetétől kikérte azokat a tájékoztatókat és nyilatkozatokat, melyeket a szülőnőkkel előzetesen, a felvételkor vagy a szülés során aláíratnak. 

Kerekasztal beszélgetésünkön a szülészetek képviselőivel, meghívott szakértőinkkel és szülőkkel beszélgetünk a nyilvánosságra hozott (vagy nem hozott) dokumentumokról, a szülészeti tájékoztatás formáiról és a beavatkozásokról. Szeretnénk elindítani egy egyeztetési folyamatot szülészorvosok, szülésznők, pszichológusok, dúlák, jogászok, várandósok, civil szereplők között, hogy együttműködve megfelelő dokumentumokat, eljárásokat dolgozhassunk ki.

 

Adatok: szülészeti tájékoztatók kórházanként

 
Moderátor: Strasser Katalin
Meghívott vendégek:
Békés Emőke, dúla - van egy szüléskísérése akkoriban, ezért nem teljesen biztos, hogy tud jönni
Dr. Csehi Ilona, jogász
Molnár Judit, pszichológus
Bodnár Ágnes, betegjogi szakreferens - Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány
Dr. Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt vezetője
Dr. Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi szakértője
Meghívjuk a szülészetek képviselőit, egy-egy szülészorvos és/vagy szülésznő személyében.