Buy Cigarettes Online cigarettes cheap

11 dolog, amit a férfiak a családon belüli erőszak ellen tehetnek

Kuszing Gábor, Habeas Corpus Munkacsoport

Elhangzott 2005. november 27-én, a nők elleni erőszak leküzdésének világnapján, a Kossuth téren, a nők elleni erőszak elleni 16 akciónap keretében.

A mai beszédemben arról szeretnék szót ejteni, hogy a családon belüli erőszak hogyan függ össze a férfiak más viselkedéseivel, a férfiak nők fölötti uralmával az élet más területein, és hogy mit tehetnek azok a férfiak, akik ez ellen tenni akarnak. Mi a Habeas Corpus Munkacsoportban úgy gondoljuk, hogy a családon belüli erőszak nem elszigetelt jelenség: összefügg azzal, ahogy a férfiak az élet egyéb területein is uralkodnak a nők felett. Például nem veszik ki a részüket a házimunkából, dominálnak a személyes kapcsolataikon belül, vagy nem vesznek részt a családjuk érzelmi életében. Reményeim szerint a most következő példák meg fogják világítani, hogyan is függnek össze ezek a viselkedések a családon belüli erőszakkal.

Íme tehát 11 dolog, amit a férfiak a családon belüli erőszak ellen tehetnek:

1. Mosogasson el. Amikor erről a tüntetésről hazamegy, mosogasson el. A házimunka, amelyet döntő többségében nők végeznek, valójában fizetetlen rabszolgamunka, ha a férfiak nem veszik ki belőle a részüket. Ha ön, amikor munka után hazamegy, nem veszi ki a részét a házimunkából, azzal ugyanúgy a szükségletei kiszolgálójának tekinti a nőket, mint azok az egyébként kisebbségben lévő férfiak, akik bántalmazzák a partnerüket. Ezért ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, mosogasson el, amikor hazaér.

2. Amikor legközelebb nőkkel van egy társaságban, hallgasson el egy kicsit. Szemben azzal a sztereotípiával, hogy a nők cserfes szájúak, a szociálpszichológiai kutatások kimutatták, hogy valójában a férfiak szokták meghatározni, hogy ki beszélhet, és miről van szó egy társaságban. Amikor legközelebb nőkkel kerül egy asztalhoz, hallgasson el, és hallgassa meg, miről beszélnek ezek a „pletykás” nőszemélyek. Figyeljen oda azokra az érzelmi rezdülésekre, amelyek annyira vonzók voltak, amikor párt választott. Amikor ön egy társaságban leuralja a nőket, ugyanúgy uralkodik fölöttük, és ugyanúgy nem ismeri meg emberi mivoltukat, mint a férfiaknak az a kisebbsége, akik bántalmazzák a partnerüket. Ezért ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, maradjon kicsit a háttérben, és hallgassa végig őket.

3. Írassa mindkettőjük nevére a közösen megszolgált vagyontárgyakat. Amikor ön a fizetéséből saját nevére autót, lakást vagy DVD-játszót vesz, elfelejti, hogy csak azért tud 9-től 5-ig a munkahelyén pénzt keresni, mert a felesége reggel kivasalta az ingét. Az ön vagyonszerzése nem lenne lehetséges, ha a partnerének fizetést kellene adnia a munkáért. Azok a férfiak, akik ellenszolgáltatás nélkül elveszik a nőktől a házimunkát, ugyanúgy kiszolgáló személyzetnek tekintik a partnerüket, mint a partnerbántalmazás elkövetői. Ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, írassa mindkettőjük nevére a házat, nyaralót, kocsit.

4. Amikor legközelebb a partnerével szexel, húzzon gumit. A fogamzásgátlás nem női feladat, és a gumin kívül a legtöbb fogamzásgátló módszer veszélyezteti a nő egészségét. Amikor ön nem veszi figyelembe azt, hogy a partnere szeretne biztonságban lenni a betegségektől és a nem kívánt terhességtől, akkor ugyanúgy nem érdekli a partnere biztonsága, mint a bántalmazókat. A fogamzásgátlás akadályozása maga is a partnerkapcsolaton belüli erőszak egyik fajtája. Ha nem akar a családon belüli erőszak elkövetőjévé válni, húzzon gumit a legközelebbi szeretkezéskor.

5. Hagyja a feleségét vezetni! Élvezze a kilátást. Ha elnéz az útról jobbra vagy balra, esetleg olyan dolgokat fog látni, amelyeket eddig észre sem vett. Nyugodjon meg. Nagyobb biztonságban van, mintha ön vezetne. Ugyan a nők több koccanásos balesetet okoznak, mint a férfiak, a halálos balesetek többségét mi férfiak okozzuk. Ha ön úgy gondolja, hogy a nők túl hülyék ahhoz, hogy egy olyan egyszerű dolgot csináljanak, mint az autóvezetés, akkor ugyanúgy butának és gyermetegnek tartja őket, mint a férfiaknak az a kisebbsége, akik bántalmazzák a partnerüket. Ezért ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, legközelebb hagyja az asszonyt vezetni.

6. Ne mondjon szőke nős vicceket. És ne nevessen rajtuk. A szőke nős viccek gyakran a nők elleni erőszakot próbálják viccessé vagy elfogadhatóvá tenni, mint például az, amelyik úgy kezdődik, hogy: „a szőke nőt kidobják a tizedik emeletről.” Mindegyik szőke nős vicc erősíti azt a sztereotípiát, mely szerint a nők buták. Amikor ön szőke nős vicceket mesél, ugyanúgy nem tekinti egyenlő partnernek a nőket, mint azok a férfiak, akik uralkodnak a partnerük felett. A szóbeli erőszak maga is a bántalmazás egyik fajtája. Ha ön nem akar visszatérően szóbeli erőszakot elkövetni a nők ellen, ne meséljen szőke nős vicceket!

7. Legyen a családja érzelmi motorja! Menjen gyesre a gyerekkel! Pelenkázzon! Nem is ismerheti meg igazán a gyerekeit, ha nem tölt velük időt. Egyszer csak ott fogja találni magát, hogy a gyerekek felnőttek, és maga jelen sem volt. Ebben az esetben pont annyira hidegen hagyják a gyerekei és a partnere érzelmi élete, mint a férfiaknak azt a kisebbségét, akik erőszakosak a partnerükkel és a gyerekeikkel. Ha szeretne tenni a családon belüli erőszak elleni, legyen a családja érzelmi motorja!

8. Amikor legközelebb munkatársakat vagy beszállítókat keres, keressen nőket. A nőknek sokkal kisebb esélye van az elhelyezkedésre jól fizető szakmákban. Az elnőiesedett szakmákban állítólag azért, mert túl sok nő van már azokon a munkahelyeken; a szinte kizárólag férfiakat foglalkoztató szakmákban pedig állítólag azért, mert a nők nem értenek ezekhez a foglalkozásokhoz. A nők munkaerő-piaci helyzete függővé teszi őket a férfipartner fizetésétől. Ha ön nem alkalmaz nőket, azzal ugyanúgy ellehetetleníti a nők önálló pénzkeresetét, mint azok a kisebbségben lévő férfiak, akik megtiltják a partnerüknek, hogy munkát vállaljanak. Ezért ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, alkalmazzon nőket.

9. Hívja ki a rendőrséget, támogassa az áldozatokat, fogjon össze másokkal, ha a környezetében bántalmazást tapasztal. Gyakori, hogy egy egész közösség tudja, hogy egy férfi veri vagy megerőszakolja a feleségét vagy a gyerekeit, mégsem tesznek semmit. Amikor ön elfogadja, hogy a családon belüli erőszak a családtagok magánügye, hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak kisebbségét alkotó bántalmazó férfiak zavartalanul uralkodhassanak mások felett. Ezért ha tenni akar a családon belüli erőszak ellen, fogjon össze a falu vagy a társasház lakóival, hívja ki a rendőrséget, beszéljen a bántalmazott nővel vagy gyerekekkel, amikor családon belüli erőszakot tapasztal.

10. Követelje a politikusoktól a családon belüli erőszak elleni fellépést. A kormányt és az országgyűlést nemzetközi szerződések kötelezik arra, hogy fellépjenek a családon belüli erőszak ellen, például a távoltartás bevezetésével. Ha ön felül annak az érvelésnek, hogy a távoltartás sérti a bántalmazó tulajdonhoz való jogát, akkor cinikus módon ugyanúgy magasabbra helyezi a bűncselekmények elkövetőinek tulajdonhoz kapcsolódó emberi jogait, mint az áldozatok élethez és emberi méltósághoz való jogát. Ezért azzal tehet a családon belüli erőszak ellen, ha támogatja a távoltartási rendelkezés meghozatalát.

11. Végül pedig tűzze ki a fehér szalagot. Mondja el a többi férfinak, hogy a nők lenézése, kihasználása, meg nem értése, kigúnyolása, szolgaságban tartása hogyan függ össze a családon belüli erőszakkal. Ha ezt teszi, csatlakozik a férfiaknak ahhoz a többségéhez, akik nem bántalmazzák a partnerüket.

Habeas Corpus Munkacsoport
www.habeascorpus.hu

stop-férfierőszak.hu
www.stop-ferfieroszak.hu